Uutiset

Irakin hallitus tuomittu onnistumaan

Diktaattori Saddam Husseinin syrjäyttämisen jälkeinen aika on ollut tuskallista tavallisille irakilaisille. Saddamin mielivalta on vaihtunut miehitysvaltaan ja sekasortoon, johon toivotaan vihdoin saatavan helpotusta, kun valta siirtyy Irakin omalle hallitukselle kesäkuun lopussa.
Uuden presidentin ja hallituksen nimeämisessä oli vaikeuksia loppumetreille saakka. Eri ryhmittymien ja osapuolten mielipiteitä on kuunneltava – ja heitä Irakissa riittää enemmän kuin tarpeeksi.

Uutta presidenttiä Ghazi Yawaria ei pidetä Yhdysvaltain suosikkina. Sunneja edustava Yawari nousi tehtäväänsä Yhdysvaltain ehdokkaana pidetyn ja jo kertaalleen presidentiksi nimetyn Adnan Pachachin kieltäydyttyä kunniasta.

Kovin hyvää ennustetta ei miehittäjän valtaan nostamalla presidentillä olisi ollutkaan. Pachachi kieltäytyi vedoten muodollisesti siihen, ettei hänellä ole tarpeeksi kannatusta Irakin väestöryhmien keskuudessa. Amerikkalaisten käskyläisenä Pachatista olisi tullut presidenttinä terroristien pääkohde, mikä vei hänen halunsa ottaa virka vastaan.

Irakin hallituksella ei ole muita mahdollisuuksia kuin onnistua tehtävässään. Kansainvälinen strategiantutkimuslaitos IISS antoi runsas viikko sitten Yhdysvalloille saman tuomion: epäonnistumisen varaa Irakissa ei ole.
Tutkimuslaitoksen mukaan pahimmassa tapauksessa Irakissa saattaa olla edessä strateginen painajaisuni Yhdysvalloille ja sen liittolaisille sekä kansainväliselle vakaudelle.

Miehittäjien vaikeudet Irakissa ovat IISS:n mukaan jo lisänneet värväytymisintoa Osama bin Ladenin johtamaan al-Qaida-verkostoon.
Saudi-Arabiassa pelätään uusia terrori-iskuja. Myös öljynviejämaiden järjestö Opec aloittaa tänään kokouksensa Beirutissa terroriuhkan varjossa.
Irakin sekasorto ei anna miehitysjoukoille mahdollisuuksia vetäytymiseen. Kesäkuun lopussa miehittäjät ovat – ainakin teoriassa – maassa vain Irakin hallituksen luvalla. Periaatteessa seuraavan kerran noin vuoden päästä on harkittava joukkojen vetäytymistä. Nyt se päivä vaikuttaa kuitenkin perin kaukaiselta.

Irakin vankina on myös YK. Turvallisuusneuvostolla on mahdollisuus nostaa rooliaan Irakissa edes vähän, kun uusin maan tilannetta koskeva päätöslauselmaehdotus on käsittelyssä.

Irakin uusi hallitus odottaa YK:lta paljon, luultavasti liikaakin. Ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan Irakin presidentti Ghazi Yawar sanoi irakilaisten odottavan turvallisuusneuvostolta maalleen täyttä itsenäisyyttä. Yhdysvaltain päätöslauselmaehdotus jättää Yawarin mielestä liikaa valtaa miehittäjille.

Ghazi Yawarin on lunastettava asemansa maan johtajana, jos tarkoituksena on, että irakilaiset alkavat pitää häntä laajasti omana presidenttinään. Hänen vaatimuksiaan voi pitää perusteltuina. Irakilaisille kuuluu esimerkiksi oikeus päättää öljytuloistaan, joita tarvitaan kipeästi maan jälleenrakennuksen rahoittamiseen.

Mainos