fbpx
Uutiset

Irakin terrorin leviäminen vaarallista

Irakin miehitystä on seurannut maassa loppumaton terrori-iskujen ja ihmiskaappausten sarja, joiden uhreista suurin osa on tavallisia irakilaisia, mutta joukossa on myös lukuisia muiden maiden kansalaisia. Torstaina itsemurhapommittaja tappoi kymmenittäin ihmisiä bagdadilaisessa ravintolassa.

Keskiviikkona räjähdykset vavisuttivat myös yleensä kohtalaisen rauhallista Jordanian pääkaupunkia Ammania.

Arabivaltioiden kiistoissa usein rauhanomaisena välittäjänä toiminut valtio on ennenkin joutunut iskujen kohteeksi, mutta ei vuosiin näin rajusti.

Elokuussa terroristijoukko yritti ampua Katjusha-ohjuksilla amerikkalaisaluksia jordanialaisessa Akaban kaupungissa Punaisenmeren rannalla. Silloin pidätettiin useita irakilaisia, egyptiläisiä ja jordanilaisia sekä yksi syyrialainen raketti-iskusta epäiltynä.

Kansallisuuksien kirjavuus kertoo terrorismin verkostoitumisesta, al-Qaidan perustavasta ja vaarallisesta ominaispiirteestä. Mukana on ääriaineksia lähestulkoon kaikista arabimaista. Verkostolla ei ole yhtä ja ainoaa kotimaata tai edes varsinaista tukialuetta, vaan se on soluttautunut arvaamattoman laajalle. Olisi sinisilmäistä ajatella, ettei myös Euroopan maihin.

Irakin rehottava terrorismi on arkipäiväistynyt eikä siihen kiinnitetä kansainvälisesti sen ansaitsemaa vakavaa huomiota. On silmien sulkemista pitää terroria väliaikaisena ilmiönä, joka menee ohi kunhan maa kuin taikaiskusta joskus rauhoittuu.

Pommi-iskut hotelleihin palauttivat Jordanian rajuun todellisuuteen maailman viime vuosikymmenten kiihkeimmällä kriisialueella. Lähi-idän ruutitynnyri ei kestä tämänlaatuista Irakin terrorin leviämistä.

Ei pidä kuvitella, että ongelma olisi vain arabimaiden tai Israelin sisäinen. Vastuunsa on myös lännellä ja erityisesti Yhdysvalloilla, joka on hanakasti sekaantunut alueen asioihin, eikä vähiten arabiöljyn houkuttelemana.

Jordanian pommi-iskuissa kuoli lukuisten uhrien joukossa palestiinalaisten turvallisuuspalvelun johtaja. Ainakin voisi olettaa, etteivät palestiinalaisetkaan voi mitenkään ymmärtää omiensa murhaamista.

Irakilaisen Abu Musab al-Zarqawin johtama terroristiryhmä ilmoittautui vastuulliseksi Ammanin pommeista. Sunnimuslimien puolesta sotaan Irakin shiioja vastaan noussut al-Zarqawi pitää vihollisenaan erityisesti lännen kanssa yhteistyöhaluisia arabeja.

Irakilaiset hyväksyivät kuukausi sitten kansanäänestyksessä perustuslain, jonka perusteella vallan on sanottu siirtyvän shiioille.

Perustuslakia jopa lievennettiin sunnien vihan pelossa. Joulukuuksi suunniteltujen parlamenttivaalien ja uuden hallituksen muodostamisen jälkeen perustuslakia voidaan vielä muuttaa. Epämääräinen lupaus ei riitä mihinkään. Niin kauan kuin terrori jatkuu Irakissa, säilyy riski sen leviämisestä.

Menot