fbpx
Uutiset

Irakin tilanne synkkenee

Hämeenlinna 26.2.2006

Irakissa alkoi poikkeuksellisen kova kuohunta sen jälkeen, kun pommit raunioittivat shiiamuslimeille pyhän paikan, imaami Ali al-Hadin hautapyhäkön. Samarrassa sijaitseva pyhäkkö vaurioitui pahasti: voimakas räjähdys muun muassa romahdutti rakennuksen kultaisen kupolin.

Kuka on teon takana, tästä on pelkkiä arvauksia. Koska iskun kohteena oli shiiamuslimien pyhäkkö, pommin asettajiksi epäillään tietysti sunneja. Tyhjän päällä epäilyt eivät missään tapauksessa lepää, sillä shiiojen ja sunnien välit ovat olleet Irakissa jo perinteisesti erittäin tulehtuneet.

Olipa pyhän paikan paikan häpäisemisen syyllinen aivan kuka hyvänsä, on teon perimmäinen tarkoitus ilmiselvä. Irakissa vaikuttaa pelottavan paljon voimia, joille nykyinenkään yhteiskunnallinen sekasorto ei alkuunkaan riitä. Monien asiantuntijoiden mukaan shiiojen pyhäkön tuhoamisella halutaan suistaa maa sisällissotaan.

Irakin kaltaisessa sekasorrossa iskut johtavat automaattisesti uusiin iskuihin. Pian pommien räjähdettyä shiiojen korkein johtaja suurajatolla Ali al-Sistani vaati omiaan jättämään sunnien pyhät kohteet rauhaan. Sanat olivat lähes tuuleen huutamista, sillä shiiat suuntasivat kostonsa kymmeniin sunnien moskeijoihin.

Koston kierre kiihtyy Irakissa. Maan elämäntavan julmuudesta kertoo synkän tyhjentävästi noin 50 aseettoman siviilin suoranainen teloitus Bagdadin lähistöllä. Verilöylynkin ainoa syy on Irakin yhteiskunnallisen ilmapiirin myrkyttäminen. Murhilla halutaan lisää murhia.

Irakin yhteiskuntarauhan järkyttäjät saavat hääriä otollisella maaperällä. On suorastaan turhauttavaa edes toivoa, että Ali al-Hadin pommi-iskujen tekijöitä saataisiin koskaan vastaamaan teoistaan. Valtaa Irakissa on läntisillä miehitysjoukoilla ja ainoastaan nimeksi irakilaisilla viranomaisilla. Murheellisen paljon valtaa on rikollisjoukoilla.

Irakin tilanteen kiristyminen äärimmilleen on vakava takaisku Yhdysvaltain johtamille miehitysjoukoille. Presidentti George W. Bushin suunnitelmissa on Irakin hallinnon siirtäminen irakilaisten omiin käsiin. Vain yhden pyhän paikan tuhoaminen on romuttamassa näitä haaveita.

Näköpiirissäkään ei ole mahdollisuutta, että läntiset joukot voisivat lähteä kotimatkalle Irakista. Bush on kovan paikan edessä, sillä Yhdysvalloissa Irakin miehittämisen vastustus uhkaa kasvaa. On aivan ymmärrettävää, että entistä useampi amerikkalainen kysyy, miksi yhdysvaltalaisten sotilaiden veri vuotaa Irakin shiiojen ja sunnien keskeisessä valtataistelussa.

Mitä Samarran pommi-iskusta seuraa, se selviää muutaman viikon kuluessa. Äärimmäisyysainekset ovat saaneet sytytyslangan syttymään ja tämä ei lupaa hyvää. Kyyniset tarkkailijat tosin ovat ehtineet jo kysyä, miten Irakin tilanne voisi nykyisestä enää vaikeutua. Onko maassa ollut kaiken aikaa sisällissota, se on melkein makuasia.

Menot