fbpx
Uutiset

Iran poistamassa valvontakameroita ydinlaitoksistaan – IAEA:n mukaan ydinkeskustelut saattavat romuttua

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA varoitti torstaina, että Iranin päätös poistaa järjestön valvontakameroita ydinlaitoksistaan saattaa romuttaa ydinneuvottelut. Kuva: Lehtikuva

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA varoitti torstaina, että Iranin päätös poistaa järjestön valvontakameroita ydinlaitoksistaan saattaa romuttaa ydinneuvottelut.

Järjestön mukaan Iranin ydinlaitoksista oltiin poistamassa 27:ää valvontakameraa.

Ydinneuvottelut alkoivat viime vuoden huhtikuussa, ja niiden tavoitteena oli saada Yhdysvallat takaisin vuonna 2015 solmittuun Iranin ydinohjelmaa koskevaan sopimukseen, poistaa pakotteita ja saada Iran noudattamaan ydintoimintojensa rajoittamista.

Neuvottelut ovat kuitenkin olleet keskeytettynä tämän vuoden maaliskuusta lähtien.

IAEA:n jäsenet hyväksyivät keskiviikkona päätöksen, jossa kritisoitiin Irania yhteistyön puutteesta järjestön kanssa. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun IAEA oli ilmaissut huolensa rikastetun uraanin jäämistä, joita oli aiemmin löydetty kolmesta paikasta, joissa Iran ei ollut ilmoittanut olevan ydintoimintoja.

Iranin ulkoministeriö kritisoi torstaina IAEA:n päätöstä ja luonnehti sitä muun muassa poliittiseksi ja virheelliseksi toimenpiteeksi.

– Meille on ilmoitettu, että 27 kameraa on poistettu Iranissa, sanoi IAEA:n johtaja Rafael Grossi.

– Tämä tietenkin aiheuttaa vakavan haasteen kyvyllemme jatkaa työtämme siellä, hän jatkoi.

Grossin mukaan Iraniin jäi noin 40 valvontakameraa.

Menot