fbpx
Uutiset

Iran sanoo pudottaneensa amerikkalaisen lennokin Iranin alueella – USA: Isku tapahtui kansainvälisessä ilmatilassa

Afgaanisotilas valmisti lennokkia lähtökuntoon Nato-harjoituksessa Afganistanin Heratissa toukokuun lopussa. Kuva: JALIL REZAYEE
Afgaanisotilas valmisti lennokkia lähtökuntoon Nato-harjoituksessa Afganistanin Heratissa toukokuun lopussa. Kuva: JALIL REZAYEE

Iran sanoo ampuneensa alas maan ilmatilassa amerikkalaisen miehittämättömän vakoilulennokin.

Iranin mukaan lennokki, joka oli tyyppinimeltään RQ-4 Global Hawk, oli pudotettaessa lähellä Kuhmobarakia, joka sijaitsee Hormozganin maakunnassa Iranin eteläosissa.

Yhdysvallat myöntää, että iranilainen ohjus tuhosi amerikkalaislennokin.

Yhdysvaltain mukaan lennokki ammuttiin kuitenkin alas kansainvälisessä ilmatilassa Hormuzinsalmessa. Lennokki oli amerikkalaisten mukaan Yhdysvaltain laivaston MQ-4C Triton.

Lennokki alas myös Jemenissä

Yhdysvaltain armeija kertoi aikaisemmin, että Iran yritti viime viikolla pudottaa amerikkalaisen lennokin. Kesäkuun kuudentena Iranin tukemat huthi-kapinalliset onnistuivat ampumaan alus yhden amerikkalaislennokin Jemenissä.

Välikohtaus lisää jännitystä Iranin ja Yhdysvaltain välillä.

Maiden välit ovat kiristyneet siitä saakka, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vuosi sitten ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän Iranin ydinsopimuksesta. Vuonna 2015 solmittu asetti Iranin ydinohjelman tiukkaan kansainväliseen valvontaan. Vastineeksi Yhdysvallat ja muuta allekirjoittajavaltiot luopuivat Iranin vastaisista pakotteista.

Huoli sotilaallisesta välienselvittelystä kasvoi viime viikolla, kun kahteen öljytankkeriin iskettiin Omanlahdella. Toukokuun puolivälissä neljä tankkeria oli joutunut iskujen kohteiksi Hormuzinsalmen lähellä.

Yhdysvallat ja sen liittolainen Saudi-Arabia ovat syyttäneet Irania miinaiskuista. Iran kiistää osallisuutensa.

Lisää sotilaita kriisialueelle

Yhdysvallat on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan Lähi-idässä. Persianlahdelle on lähetetty lentotukialuksia, B-52-pommikoneita ja joukkoja.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti maanantaina, että alueelle lähetetään tuhat sotilasta lisää vastaamaan Iranin joukkojen “vihamieliseen käytökseen”

Iran sanoo, että se on vastuussa merenkulun turvallisuudesta Hormuzinsalmessa.

Protestina “Trumpin äärimmäiseen painostukseen” Iran ilmoitti maanantaina, että se rikastaa uraania sellaista tahtia, että ydinsopimuksen määrittelemä 300 kilon yläraja tulee vastaan jo ensi viikolla.

Iranin mukaan katto puhkaistaan, jos sopimuksen muut allekirjoittajamaat eivät suojele Iranin taloutta Yhdysvaltain pakotteilta.

Menot