fbpx
Uutiset

Iran vetäytyy osittain ydinsopimuksesta – Trump hylkäsi sovinnon vuosi sitten

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n työntekijä tarkasti uraanin rikastusta Isfahanissa Iranissa vuonna 2007. Kuva: ABEDIN TAHERKENAREH
Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n työntekijä tarkasti uraanin rikastusta Isfahanissa Iranissa vuonna 2007. Kuva: ABEDIN TAHERKENAREH

Iran vetäytyy osittain vuonna 2015 solmitusta Iranin ydinsopimuksesta. Maa ilmoitti asiasta Britannian, Ranskan, Saksan, Kiinan ja Venäjän suurlähettiläille.

Kyseiset maat ovat yhä ydinsopimuksen allekirjoittajamaita. Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä sopimuksesta vuosi sitten.

Asiasta kertovat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Iranin presidentti Hassan Ruhani sanoi lisäksi televisioidussa puheessa keskiviikkona, että Iran aloittaa korkearikasteisen uraanin rikastamisen, jos maailman johtajat eivät pidä omaa osuuttaan ydinsopimuksesta.

Ruhanin mukaan sopimuksessa jäljellä olevilla allekirjoittajamailla on 60 päivää aikaa täyttää lupauksensa siitä, että Iranin öljy- ja pankkisektoreita suojellaan Yhdysvaltain pakotteilta.

Ruhani varoitti kovista seurauksista, jos Iranin ydinasiat viedään jälleen YK:n turvallisuusneuvostoon. Samalla hän vakuutti Iranin olevan yhä valmis neuvotteluihin.

Iranin talous kärsinyt pakotteista

Ydinsopimus rajoittaa ydinteknologian käyttöä Iranissa, mutta myös purkaa maan vastaisia pakotteita. Sopimusta on pidetty laajasti suurena diplomaattisena saavutuksena, jonka saivat aikaan YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet (Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Kiina ja Venäjä) ja Saksa. vuonna 2015

Iranin talous on kärsinyt sen jälkeen, kun sopimuksesta irtautumisen jälkeen Yhdysvallat asetti uudelleen pakotteita muun muassa maan öljyteollisuuteen.

Iranin valuutta on vajonnut ennätyslukemiin, ja inflaatio on nelinkertaistunut.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Iran on silti noudattanut sopimusta.

Sopimuksen muut osapuolet ovat yrittäneet löytää tapoja, joilla sopimus voitaisiin pelastaa. Esimerkiksi Iranin kanssa kauppaa käyville kansainvälisille yrityksille on tehty erityinen maksujärjestelmä, joka kiertää pakotteet.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on kiristänyt Yhdysvaltain suhteita Iraniin. Trump haluaa neuvotella uudelleen Iranin ydinsopimuksen, jotta se kattaisi myös Iranin ballistiset ohjukset ja maan toimet laajemmin Lähi-idässä.

Tällä viikolla Yhdysvallat kertoi vievänsä lentotukialuksen ja pommikoneita Lähi-itään. Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton kertoi syynä olevan lukuisat huolestuttavat Iranista tulleet merkit ja varoitukset.

Menot