fbpx
Uutiset

Iranin tulvissa kymmeniä kuolonuhreja – Presidentti Rouhanin mukaan USA:n pakotteet ovat vaikeuttaneet pelastustöitä

Iranilaismies kantoi poikaansa tulvavedessä Ahvazin kaupungin lähellä olevassa kylässä Khuzestanin provinssissa Iranin lounaisosissa. Kuva: SAEED SOROUSH
Iranilaismies kantoi poikaansa tulvavedessä Ahvazin kaupungin lähellä olevassa kylässä Khuzestanin provinssissa Iranin lounaisosissa. Kuva: SAEED SOROUSH

Iran evakuoi lauantaina useita tulvan hukuttamia kaupunkeja ja kyliä Irakiin rajoittuvilla alueilla maan lounaisosissa.

Jättitulvien kuolonuhrien nousi lauantaina jo 70:een.

Iranin uutistoimisto IRNA:n mukaan 1 900 kaupunkia ja kylää on kärsinyt tulvista sen jälkeen, kun rajut sateet alkoivat maaliskuussa.

86 000 ihmistä on evakuoitu hätämajoitukseen. Tuhat ihmistä on viety turvaan helikoptereilla.

Öljynporausta harjoittavat yhtiöt ovat auttaneet pelastustöissä pumppaamalla vettä pahimmista paikoista.

Sateet vihdoin loppumassa

Erityisen tukala on tilanne 50 000 asukkaan Susangerdin kaupungissa ja sitä ympäröivissä kylissä Khuzestanin provinssissa. Kaupungin asukkaita vietiin turvallisemmille seuduille, ennen kuin viranomaiset uskalsivat laskea vettä piripintaan täyttyneestä Karkheh-joen padosta.

Khuzestanin viranomaisten mukaan tämän kevään tulvat ovat pahimmat alueella 70 vuoteen. Sateiden ennustettiin päättyvän maanantaina. Evakuointimääräystä ei ole vielä annettu Khuzestanin pääkaupunkiin Ahvaziin.

Evakuointeja on tehty myös viereisessä Lorestanin provinssissa, missä pelätään lisäksi maanvyöryjä.

Irak sulki tulvien vuoksi Sheepin raja-aseman Iranin vastaisella rajalla kaikelta liikenteeltä.

Maanteitä, siltoja ja taloja tuhoutunut

Rankkasateet alkoivat 19. maaliskuuta Golastanissa, Iranin koillisosissa. Viikkoa myöhemmin pahin saderintama siirtyi Iranin lounaisosiin.

12 000 kilometriä maanteitä – yli kolmasosa Iranin tieverkostosta – on kärsinyt tulvavesistä. Tuhansia teitä, siltoja ja rakennuksia on tuhoutunut.

Iranin hallitus lupaa tulva-alueiden maanviljelijöille korvauksia satomenetyksistä. Iranin valtionbudjetti on jo ennestään tiukoilla Yhdysvaltain asettamien pakotteiden vuoksi.

Pelastusvälineistä pulaa

Yhdysvaltain pakotteet kohdistuvat öljy- ja pankkisektoreille. Niiden vuoksi Iranin öljynvienti on puoliintunut. Lisäksi Iran ei pääse tietyille ulkomaisille pankkitileille, joilla makaa Iranin valtion rahaa.

Iranin presidenttiä Hassan Rouhania on syytetty tulvakatastrofin huonosta hoidosta. Rouhani sanoi keskiviikkona, että Iranin vastaiset pakotteet ovat vaikeuttaneet avustustöitä tulva-alueilla.

Iranin ulkoministerin Javad Zarifin mukaan Iran ei ole sanktioiden vuoksi saanut tarvittavaa välineistöä pelastustöihin.

– Tämä ei ole vain taloudellista sodankäyntiä, tämä on taloudellista terrorismia, Zarif tviittasi viime maanantaina.

BBC:n haastattelemien ympäristöasiantuntijoiden mukaan laajamittaiset metsähakkuut ovat osasyy tulvavahinkoihin. Metsäpinta-ala on puoliintunut Iranin pohjoisosissa 40 vuodessa.

Menot