Uutiset

Iranista kuuluu pelkkää huonoa

Syttyykö se sota vai ei?

Sapelinkalistelukisa Iranin ja muun maailman välillä kiihtyi entisestään viime viikolla, kun israelilaisiin diplomaatteihin kohdistuneet pommi-iskut Thaimaassa, Intiassa ja Georgiassa osoittautuivat todennäköisesti Teheranin tilaamiksi.

Yhdysvallat, Euroopan unioni ja Israel ovat yhtä mieltä siitä, ettei Iran missään nimessä saa rakentaa valmiiksi ydinasetta. Eri linjoilla ollaan siitä, millä keinoin se estetään.

Viime viikon pommi-iskut olivat ilmeisesti kosto Israelille, jonka epäillään olleen useiden iranilaisten tiedemiesten salaperäisten kuolemantapausten takana. Israel ei sitä tietenkään myönnä, mutta kieltämättä oudolta on näyttänyt, että nimenomaan ydinfysiikan asiantuntijoiden elinajanodote Iranissa on viime aikoina dramaattisesti laskenut.

Presidentti Barack Obaman hallinto on sinnikkäästi koettanut taivuttaa Irania pakotteilla, mutta samalla vilkuillut huolestuneesti Israelin suuntaan. Jos Israel päättää painaa liipaisinta eli koettaa tuhota Iranin ydinlaitokset ilmaiskuilla, Yhdysvaltain pakotelinja on kerralla romuna ja käsissä on Lähi-idän kriisi, jonka mittasuhteita voi vain pelolla arvailla.

Epävarmuutta lisää se, että Israelin ja Yhdysvaltain välillä ei ole aivan täyttä luottamusta.

Yhdysvalloilla on varaa odottaa Israelia kauemmin pakotteiden tepsimistä, koska sillä on suuremman tulivoimansa ansiosta mahdollista iskeä viime tipassakin eri puolille Irania. Israel, jos se päättää iskeä omin voimin, joutuu tekemään sen aikaisemmin, ennen kuin Iran ehtii vetää mahdollisen iskun kohteet turvaan maan alle.

Jos Israel jää odottamaan tuon takarajan yli, se joutuu luottamaan siihen, että viimeisen pakon edessä Yhdysvallat käyttää asevoimiaan ydinohjelman lopettamiseksi. Sellaista lupausta presidentti Obama ei ole antanut.

Obamalla on omat lisämurheensakin. Toistaiseksi Yhdysvaltain presidentinvaalien teemat ovat liittyneet käytännössä pelkästään sisäpolitiikkaan, erityisesti talouteen. Jos Yhdysvallat joutuu sotkeentumaan aseelliseen konfliktiin Lähi-idässä, painopiste siirtyy ulkopolitiikkaan.

Obaman kannalta vaihtoehdot ovat enimmäkseen huonoja tai vielä huonompia. Jos Iran pakotteista huolimatta vie ydinohjelmansa loppuun, se on isku Yhdysvaltain arvo- ja vaikutusvallalle Lähi-idässä. Jos Yhdysvallat (tai Israel) turvautuu ilmaiskuihin, seuraukset ovat arvaamattomia. Öljyn hinta voi nousta pilviin, ja maailman talous ajautua uuteen kriisiin.

Vain Iranin taipuminen pakotteiden edessä olisi Obamalle edessä olevien vaalien kannalta suotuisa lopputulos. Taipumisesta ei kuitenkaan ole mitään merkkejä.

Jos alueelta nyt jotain toiveita herättävää pitää löytää, niin on siellä sentään Syyria. Iranin liittolainen tuskin kykenee kriisitilanteessa auttamaan, sillä maan hallinnolla on kädet täynnä työtä omien kansalaisten kapinoinnin kukistamisessa.

Mainos