Uutiset

IRTI Isisin kynsistä

 
Syyrialainen Ammar Azizi Serya, 23, joutui seitsemäksi päiväksi terroristijärjestö Isisin vangiksi joulukuussa 2013. Ammar kuvailee, kuinka hänet kaapattiin autoon Aleppon kaupungin teollisuusalueella. Silmät peitettiin maskilla. 
 
– Myöhemmin selvisi, että minut oli viety lastensairaalaan, joka oli Isisin keskuspaikka Aleppossa. Uskoin, että jos yrittäisin paeta, minut tapettaisiin, Ammar muistelee.
 
Isisin jäsenet tenttasivat Ammarilta, kenelle hän työskentelee. 
 
– Sanoin, että teen työtä itselleni.
 
– Heidän mielestään työskentelin maalliselle tv-kanavalle, joka on huono muslimille. He syyttivät minua valehtelijaksi ja huusivat vihaisella äänellä.
 
Ammar muistelee, kuinka Isis kidutti häntä useita tunteja vedellä ja sähköllä. Hän ”pääsi” tapaamaan Isisin hallinnon uskonnollista tuomaria, joka lopulta päätti antaa hänen mennä. 
 
Alkujaan nuorimies oli yksi kapinallisista, joiden tavoite oli saada Syyrian presidentti Bashar al-Assad pois vallasta. 
 
Ammar näyttää luodin jättämää jälkeä nilkassaan. Hän kertoo Syyrian hallituksen joukkojen ampuneen häntä vuoden 2011 mielenosoituksessa sananvapauden puolesta. 
 
 – Kun Syyrian armeija pidätti minut joksikin aikaa, sotilaat potkivat ja löivät.
 
Vapauduttuaan Ammar ryhtyi kansalaisjournalistiksi. 
 
Ammarin tietokoneella ja ulkoisella muistilevyllä on useita videoita ja kuvia terroristijärjestö Isisin jäsenten toimista Aleppon kaupungin liepeillä. Isisin jäsenet käyvät esimerkiksi paloasemalla ja koulussa saarnaamassa maallistumista vastaan.
 
Vaikka Ammar sai välillä uhkailupuheluita, hän piti tärkeänä jakaa uutisia Syyrian opposition sisältä muulle maailmalle.
 
Ammarin mukaan Isis ja Vapaan Syyrian armeija (FSA) taistelivat keskenään Aleppossa jo vuosina 2012 ja 2013. Isisin tarkastuspisteitä oli ympäriinsä. 
Videoissa Isisin jäsenet haukkuvat FSA:n ja Al-Nusran taistelijoita maallistuneiksi. 
 
 Ammar kuvasi videolle siviileihin kohdistuneita rikoksia sen jälkeen, kun Aleppon kaupunki jakautui kahteen alueeseen vuonna 2012. Toinen puoli kaupungista oli Syyrian hallituksen armeijan hallinnassa, toinen aseistetun opposition. 
 
Ammar teki kansalaistoimittajana töitä Aleppo Newsille, kunnes hän huomasi mediassa työskentelevien toimittajien kannattavan Isistä. 
 
 – Siirryin tekemään töitä Halab Today -tv-kanavan tukemana, Ammar kertoo ja täsmentää, että ei työskentele kanavan edustajana.
 
Syyrian sota on jatkunut viisi vuotta. Se vaikuttaa laajentuneen sisällissodasta koko maailman sodaksi, sillä tänä vuonna Syyriassa ovat alkaneet taistella yhä voimakkaammin ja verisemmin niin Venäjä ja Yhdysvallat kuin Ranska ja Britanniakin. 
 
Tällä viikolla myös Suomi sai Yhdysvalloilta kutsun osallistua Isisin vastaisen koalition työhön. Eurooppa on havahtunut vasta nyt – Pariisin terrori-iskujen jälkeen – kunnolla siihen, että terrorismin uhka on tosi. Sen syyrialaiset ovat tunteneet nahoissaan jo pitkään.
 
Ammar muistaa saaneensa Isisin vankilassa ruoaksi leipää ja keittämätöntä riisiä. 
 
– Kukaan ei saanut riittävästi ruokaa eikä vettä. Jos pyysi lisää, joutui kidutettavaksi. 
 
Ammar kertoo erikseen, että yksi vanki oli ateisti. Hänen mukaansa myös muutama nainen oli siepattuna. Isisin joukot huusivat heille koko ajan ja sanoivat tappavansa heidät. 
Isisin hallinnon uskonnollisen tuomarin luona Ammaria osoitettiin ensin aseella, sitten lyötiin sillä.
 
– Uskon, että Isisin tuomari oli kotoisin Tunisiasta tai Algeriasta. Minua syytettiin vakoilusta. Tuomari käski kertoa tarinani.
 
Tuomari lupasi ”auttaa” Ammaria, jos hän vannoisi olevansa työskentelemättä maallistuneiden ihmisten kanssa. Hän antoi Ammarille haasteen: hänen oli opeteltava ulkoa Isisin uskonnollinen kirja. Se oli 16-sivuinen. Kirjassa olivat ne uskonkappaleet, joihin Isisin jäsenet uskovat.
 
Syyrian armeija alkoi pommittaa lastensairaalaa. Sähköt katosivat. 
 
– En voinut tehdä mitään. Vaikka Isisin jäsenet sanoivat, että olisin vapaa opeteltuani kirjan, uskoin, että kuolisin. Halusin nähdä äitini ennen kuolemaa, Ammar muistelee.
 
Hän alkaa hiljaa itkeä, vaikka yrittää nieleskellä kyyneleitään. 
 
Ammar sanoo yrittäneensä oppia kirjan kynttilän valossa, pommitusten kumussa.
 
– Kun pääsin tapaamaan tuomaria, kuvailin, mitä kirja sisältää. Se ei riittänyt. Tuomari sanoi, että minun on opittava joka sana ulkoa ja lausuttava sanat oikein – muuten olisin loppuelämäni vankilassa.
 
Ammar luopui toivosta ja lopetti kirjan pänttäämisen. Hänellä ei olisi mahdollisuuksia.
 
Seuraavaksi vankilaan joutui 12-vuotias poika. Kun häntä opetettiin lukemaan kirjaa, Ammar kuunteli opetusta. 
 
Kun lastensairaalaa alettiin jälleen pommittaa, kaikki meni sekaisin.
 
– Yritimme vankien kanssa paeta. Välittömästi vankilanjohtaja sanoi, että tarkka-ampujia on ulkopuolella. Meidät ammuttaisiin. 
 
Pommitusten tauottua tuomari alkoi tentata Ammarilta uskonkappaleita.
 
– Olin niin kauhuissani pommituksista, etten yhtäkkiä kyennyt muistamaan mitään. Vankilaystäväni auttoi minua, hän kertoo.
 
– Lopulta tuomari päätti antaa minun mennä. Ehtona oli, että en saa olla missään tekemisissä maallistuneiden tahojen, kuten Vapaan Syyrian armeijan, kanssa. Sormenjälkeni laitettiin joihinkin papereihin, joita en tunnistanut. 
 
Kameraansa Ammar ei koskaan saanut takaisin, mitä hän suree yhä. Isis soi hänelle kolme päivää aikaa poistua Alepposta.
 
– Menin äitini luokse ja sanoin, että lähden pois. Myös Syyrian armeija halusi tappaa minut, sillä olin opposition puolella. 
 
Ammar valehteli kaikille matkustavansa Libanoniin. Hän vakuuttaa olleensa hyvin varovainen paetessaan Turkin puolelle joulukuun lopussa vuonna 2013.
 
Ammarin painostava pelko vain jatkuu. 
 
Nyt nuorimies asuu enonsa kanssa väliaikaisessa asunnossa Gaziantepin kaupungissa Etelä-Turkissa lähellä Syyrian rajaa. Tappouhkausten vuoksi hän on joutunut muuttamaan Gaziantepissa kahteen kertaan.
 
 – Olen saanut tappouhkauksia niin paljon eri suuntausten ryhmiltä, etten enää jaksa välittää. Pystyn jo nukkumaan vähän. Haluan yhä kertoa Syyrian asioista maailmalle.
 
Uhkauksia tulee paljon sosiaalisen median kautta. Ammarilla onkin Facebookissa neljä profiilia.
 
 – Isis ja Syyrian hallitus hakkeroivat koko ajan tilejäni. Ystäväni ovat kavaltaneet minut jo kerran.
 
 Ammarin kaksi ystävää ja kollegaa liittyivät Isisin joukkoihin.
 
 – He halusivat minun menevän heidän mukanaan. Vaikka työskentelin oppositiolle, en tykännyt Isisistä. Kieltäytymiseni jälkeen he alkoivat vihata minua. 
 
Kaikesta huolimatta Ammar sanoo kykenevänsä ymmärtämään entisiä ystäviään. Hän kutsuu terroristijärjestöä nimellä Daesh.
 
– Daeshin nimeen rukoilevat eivät välitä, vaikka Daesh tappaisi minut. Se yrittää saada ihmisiä puolelleen sanomalla, että he eivät oikeasti noudata islamin oppeja. 
 
– Samaan aikaan Syyrian hallitus on rikkonut heidän elämänsä. He valitsevat Isisin ollakseen turvassa. Sitten Isis tuhoaa heidän entiset ajatuksensa.
 
Ammar opiskelee insinööriksi Gaziantepin yliopistossa ja työskentelee Halab Today -televisiokanavalle sen verran kuin pystyy Turkista käsin.
 
Hän kerää nettivideoista kertomuksia Youtubeen. 
 
Lisäksi belgialainen toimittaja on tekemässä dokumenttia Ammarin selviytymisestä.
 
 Ammar alkoi pelätä hyvin paljon sen jälkeen, kun Isisin jäsenet murhasivat marraskuun alussa hänen kaksi kollegaansa Sanliurfan kaupungissa Etelä-Turkissa.
 
 – Olin heihin yhteydessä sosiaalisen median kautta, vaikka en kuulu Raqqan aktivistiverkostoon. He olivat silti samassa tilanteessa kuin minä. 
 
Sekä syyrialaiset että turkkilaiset pitävät Sanliurfaa Isisin toimipisteenä Turkissa. 
 
Monet uskovat tosin, että Isisin kannattajia on kaikkialla.
 
Ammarin perhe on paennut Ankaran kaupunkiin, ja hänen vaimonsa asuu perheensä kanssa Gaziantepissa toisessa osoitteessa. Ammar haluaisi kauas Eurooppaan turvaan. Turkin valtio ei auta häntä mitenkään. 
 
– Lähetin turvapaikkahakemuksen Ranskaan, mutta minua ei huolittu sinne.  
 
Ammar tuntee olevansa loukussa Turkissa. Taskussa on vain Syyrian passi, jonka kanssa ei pitkälle matkusteta ilman rahaa. 
 
Ranteessaan Ammarilla on yhä Syyrian vallankumousta edustava nauha.
 
– Uskon, että jos presidentti Al- Assad tuhotaan, myös Isis lakkaa olemasta. Isis on Syyrian hallituksen luoma. 
 
Hän haaveilee yhä siitä, että Syyria saisi rauhan itsenäisenä. 
 
– En halua minkään ryhmän tekevän omaa maataan Syyriaan. Myös suurvalloilla on paljon omia tavoitteitaan Syyriassa. Ne eivät halua rauhaa kotimaahani.
 
– Syyrian hallitus ja Isis pitävät vankeinaan useita ihmisiä. Toivon eritoten heille vapautta.