Uutiset

Irtisanomisaikeet eivät tulleet yllätyksenä

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) ja elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) olivat läsnä, kun Viking Linen tilaaman uuden matkustaja-aluksen rakennustyö käynnistyi STX:n Turun telakalla viime keskiviikkona. Ministerit myhäilivät, kun saksalainen matkailujätti TUI Cruises ja STX olivat edellisenä päivänä ilmoittaneet uuden risteilyaluksen rakentamisesta Turun telakalla.

Torstaina taivas jälleen synkkeni, kun Nokia, Digia ja Finnair ilmoittivat laajoista irtisanomisista. Suomessa työpaikkansa on menettämässä noin 300 nokialaista, ja Salon tehtaan tulevaisuus on epäselvä. Niin Häkämies kuin Ihalainenkin ilmoittivat käyvänsä ensi viikolla Salossa kuulemassa paikallisia näkemyksiä.

Huolestuttavat uutiset eivät tulleet yllätyksenä. Vähennyksiä osattiin odottaa. Windows-leiriin siirtynyt Nokia kertoi keväällä noin 1 400 henkilön irtisanomisista Suomessa. Lisäksi noin 1 200 Suomen nokialaista on siirtymässä konsulttiyhtiö Accenturen leipiin.

Nokian Salon tehtaalla on noin 1 400 työntekijää. Tehdas on jo nykyisellään pilottitehdas, jossa aloitetaan uusien älypuhelinten valmistus. Nokia vakuuttaa tehtaan säilyvän Salossa, vaikka siirtääkin puhelinten kokoonpanon Aasiaan.

Digia irtisanoo 170 työntekijää ja aloittaa uudet neuvottelut 80 työpaikan kohtalosta. Kun Nokialla menee huonosti, niin myös alihankijoilla menee huonosti.

Finnair uhkaa 155 työntekijää potkuilla. Yhtiöllä on jo pitkään ollut kannattavuusongelmia halpalentoyhtiöiden paineessa.

Valtiosihteeri Raimo Sailas ehdotti Aamulehden haastattelussa palkankorotuksien jäädyttämistä vuoteen 2013 asti. Palkansaajien olisi hänen mukaansa pidättäydyttävä palkankorotusvaatimuksista, ja nykyisiä sopimuksia olisi jatkettava sellaisinaan parin vuoden ajan. Nollalinja olisi edellytys sille, että valtiontalous saataisiin kuntoon.

Euromaiden velkakriisin takia talouden tulevaisuus on arvailujen varassa. Synkimpien arvioiden mukaan talouden taantuma on jo ovella. Tästä taantumasta ennakoidaan pahempaa kuin vuonna 2008 yhdysvaltalaisen investointipankki Lehman Brothersin konkurssista käynnistynyt taantuma. Suomen bruttokansantuote laski ennätykselliset 8,2 prosenttia vuonna 2009.

Tässä tilanteessa työtaistelutoimien virittäminen on vastuutonta. Teknologiateollisuuden palkkakiista pysäytti työmarkkinaneuvottelut myöhään torstai-iltana. Palkansaajapuoli luonnehti työnantajan tarjousta hävyttömäksi. Tarjous sisälsi yhden prosentin korotukset nyt ja 0,9 prosentin korotuksen keväällä.

Lakkovaroituksia on odotettavissa lähipäivinä, mikäli sopua ei saada aikaan.

Ammattiyhdistysliike on hyvin tietoinen Suomen talouden tilasta ja sen uhkakuvista. Todennäköistä on, että kallispalkkaiset ay-johtajat vain uhittelevat lakkoaseella näyttääkseen kansalle tarpeellisuutensa.