Uutiset

Irtisanomisia odotettua vähemmän

Pitkään odotettu Nokian ilmoitus irtisanomisista tuli eilen. Positiivista negatiivisessa uutisessa oli irtosanottujen ennustettua pienempi määrä.

Suomesta yhtiö vähentää 1400 työntekijää ja 4000 maailmanlaajuisesti.

Kaikki irtisanottavat pysyvät Nokian palveluksessa vuoden loppuun asti.

Nokia hakee irtisanomisilla noin miljardin euron säästöjä vuoden 2010 tasosta vuoteen 2013 mennessä.

Markkinat reagoivat Nokian ratkaisuihin positiivisesti ja yhtiön osake lähti nousuun. Vasta pidemmällä aikavälillä kuitenkin nähdään, miten markkinat luottavat siihen, että Nokia nousee uuden strategiansa turvin.

Suomen kannalta merkittävää on nyt se, etteivät Nokiasta irtisanotut huippuosaajat pakene maasta ja lähde kilpailijoiden leiriin. Jo Matti Vanhasen ja sittemmin Mari Kivinimen hallituksen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen lupasi tukitoimia alueille, joissa Nokia vähentää väkeä.

Ainakin toistaiseksi irtisanomiset jäivät odotettua vähäisemmiksi. Se ei kuitenkaan poista julkisen tuen tarvetta. Lähtökohtana tulee olla uuden yritystoiminnan synnyttäminen sille osaamiselle, joka nyt jää Nokiasta yli.

Nokian kyljestä on mahdollisuuksia synnyttää uusia korkean teknologian yrityksiä. Pelkkä tekijöiden osaaminen ja julkiset tukitoimet eivät vielä välttämättä riitä. Tarvitaan myös tekemisen intohimoa, joka jyrää alleen alueelliset apatiat.

Nokian irtisanomisilla on merkitystä myös koko Suomen henkiselle ilmapiirille. Massiiviset irtisanomiset luovat helposti ilmapiirin, jossa investointeja lykätään ja kulutusta hillitään. Se taas tyrehdyttää hyvin vauhtiin päässyttä talouskasvua.

Nokian tulevaisuus on täysin hämärän peitossa, ja sieltä se nousee vain konkreettisten näyttöjen kautta. Yhtiön on pikaisesti saatava markkinoille ensimmäiset Windows-puhelimensa.

Pelkät puheet ja lupaukset eivät markkinoilla pitkään paina. Asiantuntijat ja tutkimusyhtiöt tekevät jatkuvasti analyysiä Nokian mahdollisuuksista. Arviot heittelevät laidasta laitaan.

Muun muassa tutkimusyhtiö IDC ennustaa Nokian valtaavan takaisin menetettyjä markkinoita, kun taas monissa muissa analyyseissä Nokian markkinaosuuden arvioidaan kuihtuvan edelleen ja reipasta vauhtia.

Pääjohtajan pestin vaihtuminen Olli-Pekka Kallasvuolta Stephen Elopille merkitsi monessa suhteessa Nokialle uuden alkua.

Samalla alkoi syyllisten etsintä siihen, miksi älypuhelinten kehitystyö yhtiössä loppui täysin 2000-luvun alkupuoliskolla. Pahimmat kilpailijat tekivät juuri päinvastoin. Tuon ajankohdan päätöksistä lähti Nokian alamäki, joka on jatkunut aina näihin päiviin asti.

Menneiden virheiden analysoinnilla ja syyllisten etsimisellä ei kuitenkaan mennyttä mainetta ja tuloskuntoa paranneta. Vain uudet, käyttäjien hyväksi kokemat tuotteet vievät takaisin menestykseen.