Kolumnit Uutiset

Isänmaan asialla

Tasavallassa on uusi hallitus. Kymmenen kuukauden määräaikainen kokoonpano istuu hyvin tällaiseen kvartaalitalouden ja pätkätöiden aikaan. Kymmenen kuukautta on myös riittävän pitkä aika kansalaisille saada aivan tarpeekseen tästä vaalikokoonpanosta.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) kätilöidessä hallitustaan sana isänmaa nousi moneen kertaan esille. Milloin oltiin isänmaan asialla, milloin taas vastattiin isänmaan kutsuun. Sanaa suorastaan ryöstöviljeltiin. Kuitenkin poliittinen tarkoituksenmukaisuus meni isänmaan edun edelle.

Sama poliittinen tarkoituksenmukaisuus hääti Hallituskadulta maa- ja metsätalousministerinä nuhteettomasti palvelleen Jari Koskisen (kok.). Pääministerin suu suolsi hauholaiselle kiitoksen sanoja, mutta suitsutus tuli kuin kasetilta, ei suoraan sydämestä.

Parhaan kiitoksen Koskinen sai ilman muuta vihreältä ympäristöministeriltä Ville Niinistöltä. ”Muistosanoissaan” hän luonnehti ministeritoveriaan kehityksen jarruksi, joka hidasti ja hankaloitti kaikin tavoin muun muassa maatalouden ympäristötuen ja kalastuslain uudistamista.

Voiko parempaa kiitosta enää saada? Elinkeinojen näkökulmasta Koskinen onnistui erinomaisesti. Tosissaan lausutut vihreät haukut ovat paras todiste hänen kyvyistään hoitaa niitä tehtäviä ja niiden ihmisten asioita, joita varten ministeri ja ministeriö ovat olemassa.

Maan tavan ja vakiintuneen käytännön mukaan Suomen maatalousministerillä kuuluu olla ainakin vähän sontaa varpaidensa välissä. Sellainen on joko agraarin ammatista tai opinnoista, monesti molemmissa, hankittua pätevyyttä.

Nyt näin ei ole. Turkulainen Petteri Orpo voi olla etevä poliitikko, mutta hänen tietonsa ja kokemuksensa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalasta rajoittuvat onkireissuihin ja maataloustuotteiden loppukäyttöön. Ehkä nimitys antaa täysin oikean kuvan pääministerin suhtautumisesta alkutuotantoon ja maaseudun ihmisiin.

Pelkkä poliittinen yleissivistys ei kuitenkaan riitä Brysselissä, jossa Suomea koskevat maatalouspäätökset ensisijaisesti tehdään. EU-maatalouspolitiikan tekopöydissä istuvat paitsi piinkovat poliitikot, myös yhteisen maatalous- ja kalastuspolitiikan ytimiään myöten hallitsevat saalistajat ja he vievät amatööriä kuin laskiämpäriä.

Sellaista poliittista neroa ei ole vielä syntynyt, joka kymmenessä kuukaudessa omaksuisi koko laajan ja monimutkaisen hallinnonalan. Ministerit tulevat ja menevät, mutta virkamiehet ovat ja pysyvät, tässä tapauksessa ehkä isänmaan onneksi.

Maanviljelijät voivat kuitenkin olla aika turvallisin mielin ministerivaihdoksesta huolimatta. Elinkeino on tunnetusti hidasliikkeinen eivätkä nopeat suunnanmuutokset ole sille tunnusomaisia.

Tämän kasvukauden kylvöt on tehty ja lehmätkin kantavat edelleen yhdeksän kuukautta.

Mikäli uusi ministeri tosissaan haluaa maanviljelijöiden mielisuosioon, hän määräisi ylettömät sateet välittömästi loppumaan.

Alavilla mailla oraat kellastuvat jo eikä kuivaheinän teko suju ollenkaan.