Uutiset

Isänmaan iltajuhlasta vaateviihteen suurtapahtumaksi

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto on suomalaisten vuotuisen juhlaperinteen kruununjalokivi. Se säteilee loistoaan pimeän vuodenajan ankeuteen kilpaa ikkunalle sytytettyjen kynttilöiden kanssa. Juhlan televisiointi suo kansalaisille demokraattisen mahdollisuuden nauttia vallasväen juhlahumusta.

Linnaan kutsuttujen naispuolisten julkisuuden henkilöiden iltapukujen esittely on naisten- ja viihdelehtien himoittua ydinaineistoa viikkokaupalla ennen ja jälkeen juhlien. Ripaus silkin kahinaa ja paljettien välkettä kelpaa sanomalehtienkin sivujen somistukseksi.

Kansalaisille juhlapuvut ovat suuri yhteinen puheenaihe, joka lähentää ihmisiä toisiinsa ja on näin omiaan tiivistämään kansallista yhtenäisyyttä. Jokainen meistä on pukujen arvioinnissa asiantuntija. Työpaikkojen kahvitauoilla kielet käyvät ja posket hehkuvat.

Tämän kaiken tietäen on presidentti Tarja Halosen iltapäivälehden kautta esittämä kritiikki juhlapukujen saamasta huomiosta suorastaan hämmentävä. Jonkun muun lausumana moisen kerettiläisen mielipiteen olisi voinut mitätöidä muitta mutkitta, mutta kun kritiikin esittäjänä on itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton järjestäjä, tilanne on kiusallinen.

Jaa että juhlissa kiinnitetään liikaa huomiota ihmisten vaatteisiin? Ja että kansalaisten ja median pitäisi olla kiinnostuneempi pukujen sisällä olevista ihmisistä eli heidän ansioistaan, tekemisistään ja mielipiteistään kuin vartaloa verhoavasta muotiluomuksesta?

Aivan. Isänmaan iltajuhlasta on kieltämättä kehkeytynyt vaateviihteen suurtapahtuma, jonka paisuttelulle ei rajoja näy. Suurin syyllinen lienee taas kerran media. Hössötyksen alku ja juuri on juhlien televisiointi, joka vuosikymmenien varrella on käynyt yhä perusteellisemmaksi.

Nyt ovat mukana jo asiantuntijalausuntojen antajatkin, jotka syvällä arvokkuudella kommentoivat juhlakansan kostyymien malleja ja materiaaleja. Heitä kuunnelllaan tarkasti, kun taas tungoksessa tiristetyt väkinäiset haastattelut ovat vaateviihteen ystäville pelkkää kuivaa pakkopullaa.

Kuvitellaanpa, että iltapukuhössötyksen suitsimiseksi naispuoliset juhlavieraat velvoitettaisiin pukeutumaan esimerkiksi kansallispukuun. Ne toki ovat kauniita ja arvokkaita, mutta tiukasti perinteeseen sidottuja ja sangen sävyisiä.

Epäilen, että juhlien televisioinnin katsojamäärät romahtaisivat nykyisistä huikeista lukemista. Puoli kansaa tuskin jaksaisi tuijottaa kättelyä ja kuunnella hikisten juhlijoiden näkemyksiä ajankohtaisista aiheista.

Itsenäisyyspäivän iltana kansan syvät rivit janoavat glamouria ja mahdollisuutta vahingoniloiseen vertailuun. Sen antamin voimin jaksetaan ponnistautua kohti joulua tai ainakin veronpalautusten maksupäivää.

Päivän lehti

29.3.2020