Uutiset

Isät kotiin vauvan ensimmäiseksi kuukaudeksi

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ehdotti viikonvaihteessa isille omaa perhevapaakuukautta heti lapsen syntymän jälkeen. Hän perustelee ajatustaan tasa-arvolla, äitien kaipaamalla tuella sekä avioerotilastoilla, joiden mukaan erot lasten syntymän jälkeen ovat kasvussa.

Tällä hetkellä isyysvapaa kestää korkeintaan kolme viikkoa ja sen voi pitää milloin vain äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana.

Moni isä pitää vapaasta viikon tai kaksi heti lapsen synnyttyä ja loput esimerkiksi kesälomansa yhteydessä tai milloin se nyt sattuu töiden kannalta parhaiten järjestymään.

Kunnollinen isyysvapaa heti lapsen synnyttyä on hyvä idea. Nykyinen malli, jossa vapaan voi pilkkoa jopa neljään osaan, ei nimittäin välttämättä edesauta isien todellista osallistumista vauvaperheen arkeen.

Kuukaudessa isä ennättäisi tottua vauvanhoitoon tasavertaisena kumppanina äidin rinnalla. Se on tärkeää etenkin esikoisen kanssa, vaikka toisaalta isommankin lapsikatraan kanssa tekemistä riittää taatusti yllin kyllin molemmille.

Anttilan Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokouksessa pitämästä puheenvuorosta ei käy ilmi, olisiko hänen esittämänsä isyysvapaa pakollinen vai vapaaehtoinen.

Lapsiasiavaltuutettu Maria-Kaisa Aula johtaa parhaillaan työryhmää, jonka pitäisi vuoden loppuun mennessä saada valmiiksi esitys vanhempainvapaajärjestelmän uusimisesta. Pakollinen isyyskuukausi lapsen syntymän jälkeen olisi työryhmältä ennakkoluuloton esitys. Toisaalta se tarkoittaisi päänvaivaa työnantajille. Kun lapsen syntymää ei voi kellottaa päivän, eikä viikonkaan tarkkuudella, sitä odottavien isien pitäisi raivata almanakastaan lomavaraus jopa parin kuukauden ajalle.

Jos työryhmän tavoitteena on kuitenkin tehdä esitys nimenomaan perheiden näkökulmasta, hankaluudet ovat varmasti järjestettävissä. Isien automaattinen osallistuminen perhevapaisiin voisi lisätä myös sukupuolten välistä tasa-arvoa työelämässä.

Yhtenäinen isyysvapaa saattaisi myös työllistää nykyistä mallia enemmän, sillä harva voi olla töistä poissa kuukautta ilman sijaista.

Isyysvapaan lisäksi isät ovat tällä hetkellä oikeutettuja ylimääräiseen isäkuukauteen, jos he jäävät kotiin vauvan kanssa vähintään kahdeksi viimeiseksi viikoksi vanhempainrahakaudesta. Isäkuukausi pitenee ensi syksynä parilla viikolla.

Käytännössä isäkuukausi on ollut kuitenkin hieman hankalasti järjestettävissä, mikäli perheen äiti on ajatellut jäädä vanhempainrahakauden jälkeen hoitovapaalle. Harva haluaa palata vapaiden välissä kuukaudeksi töihin, eikä kaikilla ole rästissä kesälomiakaan, joihin pakollisen työssäoloajan voisi käyttää.

Ehkä tähänkin voisi pohtia jonkinlaista muutosta. Voisiko isäkuukauden esimerkiksi pitää myös hoitovapaan päätteeksi?

riikka.happonen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

2.6.2020