fbpx
Uutiset

Isis: Venäläiskone pudotettiin tölkkipommilla

Äärijärjestö Isis väittää tuoreimmassa propagandalehtensä numerossa, että Egyptissä pudonnut matkustajakone räjäytettiin limsatölkistä tehdyllä pommilla.

Keskiviikkona julkaistussa nettilehti Dabiqin numerossa esitellään kuvaa Schweppes Gold -tölkistä. Kuvassa on mukana jonkinlainen sytytin ja laukaisin.

Koneturmassa kuoli 224 ihmistä.

– Ja niin kostettiin heille, jotka tunsivat olonsa turvallisiksi ohjaamossaan, englanninkielisessä nettilehdessä lukee.

Länsiviranomaiset pitävät todennäköisenä, että onnettomuuden syynä oli pommi-isku. Samaan tulokseen ovat tulleet myös venäläiset.

Isisin mukaan sen tarkoituksena oli ensin iskeä länsimaista konetta vastaan, mutta kohde vaihdettiin, kun Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriassa syyskuun lopussa.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kuvassa esitelty laite voisi pudottaa koneen.

Tuhovoima riippuu tölkissä olevista räjähteistä ja siitä, minne omatekoinen pommi on sijoitettu. Herkimmät kohdat ovat lähellä polttoaineputkia, ohjaamoa ja missä tahansa lähellä rungon pintaa.

– Kriittinen kohta on sijoittaminen, sanoi Rhode Islandin yliopiston räjähteisiin erikoistunut kemian professori Jimmie Oxley Reutersille.

Vuonna 1988 Pan Amin lento 103 räjähti Lockerbien yllä Skotlannissa. Tuolloin syynä oli kämmenen kokoinen räjähde, joka oli tungettu kassiin laitettuun kasettisoittimeen.

Jotkut asiantuntijat arvioivat, että venäläiskoneessa olleeseen pommiin oli asennettu ajastin. On myös mahdollista, että limsapommi on ujutettu koneeseen ruokatarjoilujen mukana.

Isis itse sanoo Dabiqissa, että pommi saatiin koneeseen Sharm el-Sheikhin lentokentän turvallisuusaukkojen ansiosta. Egyptin mukaan puutteita ei ole.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ei ole pystynyt vahvistamaan Dabiqin väitteitä.

DABIQ ON vuoden 2014 kesästä alkaen internetissä ilmestynyt propagandalehti, jossa Isis esittelee jäseniään, tekojaan ja tavoitteitaan.

Paikoitellen makaabereilla kuvilla väritetty lehti antaa myös uskon- ja elämänohjeita: viimeisimmässä numerossa perusteltiin moniavioisuuden oikeutusta ja julkaistiin kahden tapetun panttivangin kuvat.

Lehden nimi juontaa juurensa Dabiqin kaupunkiin Syyriassa. Islamin oppien mukaan Dabiq on paikka, jossa käydään viimeinen mittelö islamin joukkojen ja lännen välillä.

Menot