Uutiset

Isisin terroristit majoittautuvat nyt Libyaan

Libyasta on tulossa Isisin terroristien toinen koti, koska sieltä ei löydy heitä vastaan taistelevia ryhmiä. Vaikka YK yrittää rakentaa yhden yhtenäisen Libyan, maa voi jakautua kolmeen kaoottiseen osaan, jotka eivät kykene estämään Isisin kasvua tai hillitsemään maan kautta kulkevia pakolaisvirtoja.

Viikonloppuna järjestettävän Rooman kokouksen tavoitteena on saada libyalaiset hyväksymään YK:n tekemä rauhansopimus. Maan kahdesta kilpailevasta hallituksesta toinen on Tripolissa ja toinen, kansainvälisesti tunnustettu hallitus maan itäosissa. Maan eteläosassa käydään kahden vähemmistön välistä sisällissotaa.

– Libyalaiset eivät luota YK:hon, joten ilman libyalaisten omaa panosta sopimus jää heikoksi. Toistaiseksi vähemmistö kansanedustajista näyttää olevan mukana, sanoo Mattia Toaldo, joka työskentelee Euroopan ulkopoliittisen neuvoston (European Council on Foreign Relations, ECFR) tutkijana ja neuvonantajana.

Hänen mukaansa Libya saattaa sirpaloitua nykyistä kahta hallintoakin pienempiin osiin – ja yhtenäisenäkin se tarvitsee yhä turvallisuusapua. Omien ongelmien lisäksi maahan heijastuvat alueelliset ongelmat.

– Libya on Tunisiasta Isisin joukkoihin matkaavien terroristien väliasema. Monet jäävät Libyaan taistelemaan, kun tie Syyriaan on tukossa, Toaldo toteaa.

LISÄKSI LIBYAN kautta on tänä vuonna matkannut yli 130 000 pakolaista EU-alueelle. Syyrialaisten määrä heidän joukossaan on viimevuotista pienempi, mutta somalien ja sudanilaisten määrät ovat kasvaneet.

Libya on noussut EU:n ulkopoliittisten huolten listalla ylöspäin Pariisin terrori-iskujen ja pakolaiskriisin vuoksi. Isisin nousu Libyassa huolestuttaa kaikkia.

– Ongelma on se, ettei Isisillä ole vastavoimaa Libyassa. Sen todellista vaikutustakin on vaikea arvioida, sillä monet terroristiryhmät käyttävät mielellään Isisin brändiä, vaikka niillä ei ehkä todellista yhteyttä Isisiin olekaan, Toaldo sanoo.

Hajanainen, riitaisa Libya tarvitsisi Isisin tyrmäämiseksi ryhmiä, joilla on syy taistella sitä vastaan. Toaldon mielestä EU:n pitäisi panostaa niiden löytämiseen ja tukemiseen. Esimerkiksi öljykenttien omistajat saattaisivat olla kiinnostuneita terrorismin vastustamisesta, sillä öljykentät ovat yleensä terroristien ykköskohde.

Toaldon mielestä Isisin vastainen taistelu ei ole kaikilta osin onnistunutta. Järjestön johtajiin osuneet pommit tuovat usein johtajakilpailun, jossa voittajaksi nousee entistä julmempi henkilö.

– Ehkä terroristeihin pitäisi suhtautua samalla tavalla kuin järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja käyttää nykyistä enemmän rikosten vastaisia toimia. Kuuma kysymys on myös, tuleeko Isistä Libyassa rikollisten kumppani vai kilpailija.

Toaldon mielestä terroristien torjunnassa olennaista olisi käydä heidän liiketoimintamallinsa kimppuun. Myös Libyan rauha tarvitsee poliittisen ratkaisun tueksi taloudellisen ratkaisun, joka määrittelee, kenelle mitkäkin osat kansallisomaisuudesta ja tulovirroista kuuluvat.

Anna Mård