Uutiset

Iskikö nyt influenssa vai perusflunssa?

Lievien oireiden ilmaantuessa oikea toimintatapa on kotihoito. Nuha ei ole tyypillinen koronaviruksen oire. Aihekuva.

Mitkä oireet erottavat tavallisen nuhakuumeen influenssasta, erityisasiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?
– Influenssan taudinkuva vaihtelee paljon potilaasta riippuen. Perusoireita ovat yleensä korkea ja nopeasti nouseva kuume, lihaskipu ja päänsärky. Usein influenssapotilas potee yleistä huonovointisuutta. Nuhakuumeen tyypilliset oireet, yskä ja kurkkukipu, tulevat influenssassa vasta muita oireita myöhemmin. On hyvä kuitenkin muistaa, että kaikilla influenssa ei nosta korkeaa kuumetta. Siksi varma diagnoosi influenssasta voidaan tehdä vain laboratoriotestillä.

– Lapsilla influenssa voi aiheuttaa myös vatsakipuja ja tauti voi muistuttaa enemmän tavallista nuhakuumetta.

– Perusterve aikuinen toipuu influenssasta yleensä 1–2 viikossa. Lääkäriin kannattaa mennä, jos tauti pitkittyy, siihen liittyy hengenahdistuksen kaltaisia vakavia oireita tai taudin jo helpotettua tulee uudelleen huonompi vaihe.

– Lääkitys olisi parasta aloittaa 48 tunnin sisällä ensimmäisistä oireista. Influenssalääkehän ei varsinaisesti paranna influenssaa, mutta se saattaa lyhentää taudin kestoa ja lieventää oireita. Lääke estää virusten lisääntymistä, muttei tapa viruksia. LM-HäSa

 

Miksi räkätautiin ei ole vieläkään lääkettä? Lue lisää kausiflunssasta ja influenssasta tiistain Hämeen Sanomista!

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic