fbpx
Uutiset

Iskuja oli lähes mahdoton torjua

Yhdysvalloissa julkaistu 9/11-komission loppuraportti on odotusten mukainen tutkimus ja yhteenveto vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskuista. Lähes 600-sivuisen raportin mukaan Yhdysvaltain korkein johto ei ymmärtänyt, kuinka äärimmäisiin tekoihin terroristit olivat valmiita. Komission jäsenet kuitenkin antavat sekä presidentti Bill Clintonin että George Bushin hallinnolle vapauttavan tuomion. Mahdollisuus estää hyökkäykset Word Trade Centerin New Yorkin torneja sekä Pentagonia vastaan kutistuu raportissa teoriaksi.

Syyskuun 11. päivä jätti yhdysvaltalaisiin!-!aivan ymmärrettävästi!-!pysyvät jäljet. Tästä kertoo myös se, että 9/11-raportin julkaisupäivän suuri uutinen oli videonauha, joka kertoo kuinka helposti osa terroristeista läpäisi turvatarkastukset Washingtonin Dullesin lentoasemalla. Aseistautuneet kaappaajat pääsivät lentokoneeseen, vaikka metallinpaljastin teki hälytyksen. Jälkikäteen on helppo sanoa turvallisuudesta vastaavien suhtautuneen työhönsä järkyttävän välinpitämättömästi.

Läntisissä demokratioissa poliittinen johto kantaa yksiselitteisesti vastuun mistä tahansa sille kuuluvasta tapauksesta. Jos tätä periaatetta noudatettaisiin syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa, 9/11-raportin laatijat olisivat yksioikoisesti todenneet, että maan turvallisuudesta huolehtivien olisi pitänyt olla perillä myös ääri-islamilaisten hyökkäysaikeista. Loppuraportin vastuuta koskevaa linjausta voi pitää jopa inhimillisenä. Iskujen laatijoiden röyhkeys ja ihmisuhreista piittaamattomuus kerta kaikkiaan yllätti niin Yhdysvallat kuin koko maailman.

Vieläkin iskuissa hätkähdyttää tapa, jolla terroristit suhtautuivat siviileihin. Aina syyskuun 11. päivään vuonna 2001 lähtien Yhdysvaltojen virallinen oppi laski terroristien haluavan iskeä ennen muuta sotilaskohteisiin. Yhdessä hetkessä terroristit julistivat sodan jokaista yhdysvaltalaista vastaan.

Kun Yhdysvaltain tiedustelu ei ollut ajan tasalla, 9/11-raportti esittää tietysti maan tiedustelujärjestelmään sangen täydellistä remonttia. Yhdysvallat tarvitsee komission mielestä muun muassa sekä kansallisen tiedustelukeskuksen että tiedustelupäällikön supertehtävän. Komission painoarvo on sen verran suuri, ettei sen suosituksia voi ilman painavia perusteita ohittaa. Tiedustelua rukkaamalla Yhdysvaltain poliittinen johto pääsee todistamaan kansalle, että sille kansallinen turvallisuus on keskeinen arvo.

Yhdysvalloissa on viisitoista tiedusteluyksikköä, mistä ei ole suinkaan pelkkää haittaa. Kilpailu varmasti innostaa jokaista yksikköä tekemään tuloksellista työtä. Tärkeiden tietojen salaaminen kilpailijoilta on kuitenkin hajautetun järjestelmän vakava heikkous. Tiedustelupäällikkö voisi olla kokoava voima, vaikka ei yhdestä virkamiehestä esikuntineen ole kaikkien pulmien ratkaisijaksi. Kautta maailman tiedustelupalveluilla on yhteinen ongelma: miten erottaa valtavasta tiedon tulvasta eri laatikoihin tärkeä ja hyödytön tieto.

Menot