fbpx
Uutiset

Iskujen aivot rekrytoi myös pikkuveljensä

Viime perjantaina hänen toiveensa toteutui vihdoin täydellisesti. Samanaikaisia iskuja eri puolilla kaupunkia, 129 kuollutta.

Pariisin terrori-iskujen suunnittelijaksi epäilty belgialainen Abdelhamid Abaaoud, 27, ei ollut ensimmäistä kertaa asialla. Hänen nimensä on ollut tuttu viranomaisille jo hyvän aikaa.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Belgian viranomaiset epäilevät, että Abaaoud oli organisoimassa ja rahoittamassa Verviersissä Itä-Belgiassa majaansa pitänyttä terroristisolua.

Solun tarkoituksena oli murhata belgialaisia poliiseja. Se hajotettiin ratsiassa tämän vuoden tammikuussa. Samalla kaksi jihadistia sai surmansa.

Abaaoudin nimi nousi jo tuolloin esiin myös kansainvälisessä lehdistössä.

ABAAOUD KEHUSKELI tapauksella äärijärjestö Isisin propagandalehden Dabiqin helmikuun numerossa.

– Yksi poliisi jopa pysäytti minut ja vertasi minua kuvaani, mutta hän päästi minut menemään, koska ei huomannut yhdennäköisyyttä! Se oli lahja Allahilta.

Haastattelussa Abaaour kertoo päässeensä Syyriaan, vaikka tiedusteluviranomaiset jahtasivat häntä.

– Kaikki tämä todistaa, että muslimin ei pitäisi pelätä ristiretkeläisten tiedustelun suurenneltua imagoa.

Abaaoud on liitetty myös kahteen muuhun iskuyritykseen: elokuussa junassa pidätetyn asemiehen tapaukseen ja huhtikuussa Villejuifissa suunniteltuun kirkkoiskuun.

Abaaoudin sanotaan olleen yhteydessä myös Mehdi Nemmoucheen, joka tappoi neljä ihmistä Brysselin juutalaisessa museossa toukokuussa 2014.

Marokkolaistaustainen Abaaoud kasvoi viime päivinä puheenaiheeksi nousseella Molenbeekin aluella Brysselissä. Köyhä, maahanmuuttajien suosima kaupunginosa on muodostunut viime vuosina paikaksi, jossa radikaalit ajatukset ovat kukoistaneet ja levinneet.

The New York Timesin mukaan Abaaoud asui kuitenkin Molenbeekin paremmilla alueilla. Isällä oli vaatekauppa, ja Abaaoud pääsi teini-ikäisenä yhteen Brysselin arvostetuimmista kouluista.

Opintoja kesti vain vuoden. Epäselvää on, johtuivatko Abaaoudin potkut huonosta koulumenestyksestä vai huonosta käytöksestä.

Nuoren miehen tie vei Molenbeekin piireihin ja pikkurikosten pariin. Vuonna 2010 hän sai tuomion aseellisesta ryöstöstä.

Abaaoudin tuttavajoukkoon Molenbeekissä kuuluivat myöhemmin myös Ibrahim ja Salah Abdeslam. Ibrahim oli yksi viime perjantain itsemurhaiskun tekijöistä, Salahia epäillään avunannosta iskuun.

ON EPÄSELVÄÄ, koska Abaaoud radikalisoitui. Timesin mukaan edes tämän sisko ei tiennyt veljensä edes olevan erityisen uskonnollinen.

Abaaoud lähti Syyriaan Isisin joukkoihin ilmeisesti alkuvuodesta 2014. Siellä hän on ollut ilmeisen omistautunut taistelija; Abaaoud on muun muassa esiintynyt Isisin videolla, jossa ruumiita kuskataan autolla joukkohautaan.

Abaaoud on houkutellut Syyriaan jopa oman 13-vuotiaan veljensä Younesin. Häntä on kutsuttu tiedotusvälineissä maailman nuorimmaksi jihadistiksi.

Poikien isä teki asiasta rikosilmoituksen.

Viime vuonna perhe sai kuulla, että häpeäksi muuttuneesta pojasta olisi tullut marttyyri – siis hän olisi kuollut taisteluissa Syyriassa.

– Rukoilemme, että hän todella on kuollut, sisko Yasmina kertoi tuolloin New York Timesille.

Uutinen oli ilmeisesti tahallinen vale. Tosiasiassa Abaaoud oli matkalla takaisin Eurooppaan.

Menot