fbpx
Uutiset

Iskut Ukrainan ydinvoimalaan eivät aiheuta suoraa uhkaa Suomelle, arvioidaan Säteilyturvakeskuksesta

Zaporizhzhjan ydinvoimala kuvattuna huhtikuussa. Kuva: Ed Jones / AFP / Lehtikuva

Ydinvoimala Ukrainan eteläosassa Zaporizhzhjassa sijaitsee niin kaukana Suomesta, ettei viikonloppuna siihen kohdistuneista iskuista aiheudu suoraa uhkaa, arvioidaan Säteilyturvakeskuksesta (STUK).

STUKin ydinvoimalaitosten valvontaosaston johtaja Tapani Virolainen kertoo, että vaikka voimala tuhoutuisi, sen tuhot jäisivät paikallisiksi. Pahimmat seurausvaikutukset ulottuisivat hänen mukaansa noin 10–100 kilometrin alueelle.

Vaikkei Suomelle aiheudu iskusta suoria uhkia, Virolainen näkee silti huolestuttavana, että sotaa käydään ydinlaitosalueella.

– En muista, että sotaa olisi koskaan käyty ydinvoima-alueella, tilanne on ainutlaatuinen, Virolainen sanoo.

Ydinvoimalaitoksen aluetta miehittää Venäjä, mutta voimalan toiminnasta vastaa edelleen Ukrainan valtionyhtiö Energoatom. Virolainen näkee ukrainalaisten työntekijöiden läsnäolon hyvänä asiana.

– On sinällään hyvä, että laitosta ovat käyttämässä ne, jotka sitä osaavat käyttää, hän sanoo.

Ydinvoimalaitokseen on isketty kahteen otteeseen. Ensimmäisessä iskussa perjantaina Energoatomin mukaan tulitus vahingoitti pahasti erillistä rakennusta, jossa varastoidaan typpeä ja happea.

Myöhemmin viikonloppuna voimalaan iskettiin toistamiseen. Tällöin kohteena olleen rakennuksen ikkunoihin, seiniin ja kattoon tuli osumia, mutta sen sisällä säilytettävä ydinpolttoaine ei päässyt vuotamaan, Virolainen kertoo.

Hänen mukaansa säteilytasot alueella eivät ole nousseet.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Menot