Uutiset

Islamilainen teurastustapa ei ole raaka

Hämeen Sanomissa on puitu muslimien suorittamaa halal-teurastusta ja sen oletettua raakuutta. Jottei islamista tämän vuoksi välittyisi aiheetonta negatiivista kuvaa, selvennän hieman asiaa.

Arvostetun saksalaisen Hannoverin yliopiston tutkimusten mukaan islamilainen teurastustapa eli kaulasuonen katkaiseminen ilman edeltävää tainnutuspistoolilla ampumista, on eläimelle huomattavasti tuskattomampi kuin tainnuttamalla suoritettu.

Kokeissa eläinten kalloihin asetettiin elektrodeja, jotka mittasivat niiden kokemaa kipua EEG-käyrän, aivoviestikäyrän, avulla.

Todettiin, ettei halal-teurastetun eläimen EEG muuttunut lainkaan suonen katkaisun aikana tai heti sen jälkeen eli eläin ei aistinut kipua. Kolme sekuntia tästä käyrä osoitti syvän unen tilaa ja tämän jälkeen nollakäyrää sydämen edelleen pumpatessa verta ulos ja ruumiin sätkiessä selkärangan refleksistä, mikä edesauttaa veren poistumista ruumiista.

Tainnutettu eläin puolestaan koki EEG-käyrän mukaan ankaraa kipua tainnutuksen jälkeen, vaikka vaikuttikin tajuttomalta. Sen sydän myös lakkasi pumppaamasta aiemmin, minkä seurauksena eläimen lihaan jäi enemmän verta.

Islamilainen teurastustapa ei siis ole vain eläimelle kivuton, vaan tuottaa myös hygieenisempää lihaa. Faktahan on, ettei veri enää kaulasuonen katkaisun jälkeen nouse eläimen aivoihin, joissa kipuaistimukset syntyvät.

Islamin mukaan eläimiä tulee kohdella armolla sekä niiden eläessä että kuollessa. Niitä ei esimerkiksi teurasteta toisten eläinten nähden.

Jumala, joka on armollisista armollisin, tietää mitä on säätänyt, eikä hän tee vääryyttä yhdellekään luoduistaan.

Maryam Elo

Päivän lehti

5.8.2020