Uutiset

IsoJussi ja Auvoisa Asko

Sahlmanin Asko on kohtalaisen kokoinen ja hieman pelottavan näköinen. Mustanpuhuvan miehen olemus on partasuusta huolimatta lupsakka. Hän puhuu paljon ja elehtii vielä enemmän. Välillä rintakehästä kumpuaa kumea nauru. Hän on IsoJussi-festivaalin tuottaja, ja edessään hänellä on kesän h-hetki, kuukausien työn punnitus: lapsi lähtee maailmalle.

Rohean kookkaasti nimettyä lasta on synnytetty viime syksystä asti. Sitä on ravittu Suomalaisen kaupunkijuhannuksen tuhkilla, kasvatettu rakkaudella. Siihen on upotettu aikaa ja vaivaa.

Torstaina Sahlmanin vauvan olisi seistävä omilla jaloillaan, valloitettava Hämeenlinna ja mieluiten lähiseudutkin. Luulisi olevan paineita ja stressikäyrät yli asteikon? Mutta ei, Sahlman sanoo olevansa sisäisesti tyyni.

-Olen aiemmin työskennellyt matkanjohtajana, ja kun siitä olen selvinnyt, niin minä en enää stressaa mistään, Sahlman toteaa.

IsoJussin ensiaskelia ja tuottajan tuskaa helpottanee se, että IsoJussin ei tarvitse kamppailla väkivahvan Festari-Jussin kanssa. Mutta eipä se toinenkaan selätettävä kovin pieni ole: Mökki-Jussillakin on voimaa.

– Toivon, että hämeenlinnalaiset huomaavat, että jussina voi tehdä muutakin kuin istua mökillä hyttysten syötävänä, Sahlman markkinoi.

Satunnainen hämeenlinnalainen

Kylmiltään Sahlmanin Asko – siviilielämässä tamperelainen freelance-näyttelijä ja tuottaja – ei ole Hämeenlinnaan festivaalituottajaksi ryhtynyt. Suhde kaupunkiin on pitkä.

– Olen asunut täällä ensimmäisen kerran vuonna 1974, jolloin tulin hotelli Aulangolle tarjoilijaharjottelijaksi, Sahlman muistelee.

Sen jälkeen Sahlman on poikkeillut Hämeenlinnassa toisinaan, edellisen kerran Täällä Pohjantähden alla -näytelmässä viime vuonna. Samana syksynä kuului Jussin kutsu.

Tuottaja-Sahlmanin aisaparina Jussin synnytyksessä on ollut festivaalin taiteellinen johtaja, näyttelijä Perttu Pesä.

– Tuottaminen yksin olisi yksinäistä puuhaa. Kun tekee yhdessä, kokeneempi voi sanoa, että älä nyt hulluja puhu.

Talven ajan Sahlman on tehnyt Jussia muiden töiden ohella. Välillä on luotu teatteria Tallinnassa, välillä taas IsoaJussia. Menoa on monessa paikassa. Tuottajan työ on pääasiassa organisoimista: lukuisia puheluita (haastattelun keskelläkin muutama), tapaamisia, neuvotteluja ja rahojen räknäämistä. Heikommalla pyörisi jo päässä.

– Ei siinä nuppi sekaisin mene, pidän siitä, että on monenlaisia asioita tekeillä. Työyhteisön ja projektin vaihtaminen pitää virkeänä.
– Hauskaa tämä on ollut.

Prätkällä baanalle

Jos Sahlman ei olisi juhannuksena töissä, hän olisi luultavasti kotona grillaamassa sianniskaa. Sahlman ei ole mökki-ihmisiä. Jos hyvin käy, juhannussuunnitelmia ei tarvitse tehdä seuraavalle kolmelle vuodelle. Niin pitkälle Sahlman on sitoutunut paimentamaan IsoJussia, edellyttäen tietysti, että Jussi saa kaupunkilaiset liikkeelle. Järjestäjien tavoitteena on ollut, että kolmena päivänä Jussin seuraan löytäisi viitisentuhatta ihmistä. Sahlman suhtautuu tulevaan viikonloppuun aurinkoisesti.

– Uskon, että kävijätavoitteet saavutetaan.

Vapaa-ajallaan, silloin kun sitä jää, Sahlman taiteilee uskottavuuden ja epäuskottavuuden rajamailla. Hän on runoileva moottoripyöräilijä.

– Olen pohtinut, että voiko moottoripyöräilijä harrastaa runoja menettämättä katu-uskottavuuttaan, Sahlman pohtii.

Jotenkin tuntuu, että oikeastaan katu-uskottavuudella ei ole Sahlmanille hirveästi väliä.