fbpx
Uutiset

Isorokko alkoi korkealla kuumeella – Ihmiskuntaa 3 000 vuotta piinanneen ankaran sairauden hävittämisestä 40 vuotta

Pelkästään 1900-luvulla siihen kuoli 300 miljoonaa ihmistä.
Tanskalainen lääkevalmistaja Bavarian Nordic esitteli kehittämäänsä isorokkorokotetta Singaporessa vuonna 2007. Kuva: HOW HWEE YOUNG
Tanskalainen lääkevalmistaja Bavarian Nordic esitteli kehittämäänsä isorokkorokotetta Singaporessa vuonna 2007. Kuva: HOW HWEE YOUNG

Ensioireet sopivat moneen sairauteen: korkea kuume, päänsärky, selkäsärky ja väsymys. Parin kolmen päivän päästä alkoi kuitenkin tyypillisesti ihottuma suun ja nielun limakalvoilla, mistä se levisi kasvoille ja vartaloon.

Ihottumasta kehittyi märkäisiä rakkuloita, jotka jättivät jälkeensä pahoja arpia. Arviolta jopa 30 prosenttia sairastuneista ei selvinnyt ankarasta taudista.

Isorokosta voi puhua menneessä aikamuodossa, sillä perjantaina tuli täyteen 40 vuotta sitten, kun variolaviruksen aiheuttama tartuntatauti julistettiin hävinneeksi maailmassa.

Kyseessä on ensimmäinen ja ainoa sairaus, jonka ihmiskunta on onnistunut voittamaan. Se levisi pisaratartuntana ja esimerkiksi sairastuneen vuodevaatteista.

YK:n mukaan isorokon hävittäminen voi tarjota oppeja siitä, miten taistella koronavirusta ja muita tulevia pandemioita vastaan.

WHO pyrki jäljittämään sairastuneet

Ratkaiseva käänne tuli vuonna 1967, kun Maailman terveysjärjestö WHO alkoi muuttaa isorokon rokotusohjelmiaan etenkin köyhissä maissa.

Sitä ennen massarokotukset olivat tepsineet teollisuusmaissa, mutta esimerkiksi Intiassa ja Afrikan maissa paikalliset isorokkoepidemiat jatkuivat.

WHO pyrki jäljittämään tartunnan saaneita ja lähetti hoitajat rokottamaan heti sairastuneiden lähipiiriä, jotta mahdollinen epidemia saataisiin sammutetuksi.

Kamppailussa isorokkoa vastaan auttoi se, että sairaus oli niin tunnistettava ja usein se levisi alueilla, jotka olivat helppo eristää. Rokote kesti kuljetusta myös syrjäisille seuduille.

Viimeinen isorokkokuolema vuonna 1978

Viimeisen kerran isorokko tarttui epidemiassa vuonna 1977 Somaliassa. Sairaalakokki Ali Maow Maalin toipui taudista.

Seuraavana vuonna Britanniassa Janet Parker kuoli isorokkoon. Hän oli saanut viruksen työskennellessään kerrosta ylempänä Birminghamin yliopiston laboratoriosta, jossa tutkittiin isorokkoa. Tartuntatieksi epäiltiin ilmanvaihtoa tai altistumista laboratoriossa.

Maailman terveysjärjestön kokouksessa, johon osallistuvat jäsenmaiden delegaatiot, isorokko julistettiin hävinneeksi 8. toukokuuta vuonna 1980.

Sairaus ehti vaivata ihmiskuntaa ainakin 3 000 vuotta. Kolmella egyptiläisellä muumiolla on havaittu märkärakkuloiden jäänteitä. Ensimmäisen kerran taudista kirjoitettiin Kiinassa 300-luvulla. Tautia levittivät kaupankäynti ja myöhemmin kolonisaatio muun muassa Amerikoihin ja Australiaan.

Pelkästään 1900-luvulla isorokkoon kuoli 300 miljoonaa ihmistä, neljä miljoonaa vuodessa.

Isorokkovirusta säilytetään virallisesti enää kahdessa paikassa: Vector-laboratoriossa Koltsovossa Venäjällä ja Yhdysvaltain tautikeskuksen tutkimuslaitoksessa Atlantassa.

Menot