fbpx
Uutiset

Isot erorahat ovat maailman tapa

Toimitusjohtajien vastaanottamien erorahojen synnyttämä julkinen keskustelu on jo vaikuttanut korvausten suuruuteen, arvioi ylimmän johdon palkitsemista tutkinut laskentatoimen professori, Aalto-yliopiston varadekaani Seppo Ikäheimo.

– On menty entistä korostetummin siihen, että eroraha olisi enintään vuoden palkka, Ikäheimo toteaa.

Erokorvaukset nousivat keskusteluun maanantaina, kun valtion 26-prosenttisesti omistamasta Outokummusta erotettu toimitusjohtaja Mika Seitovirta sai läksiäislahjaksi vuoden palkan luontoisetuineen ja ylimääräisenä korvauksena toisen vuoden palkan.

Seitovirran korvaus oli yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Korvaus ei kuitenkaan riko maan hallituksen 2012 hyväksymää palkitsemiskäytäntöä.

Ikäheimo kertoo maailmalla maksetun jopa 90 kuukauden (7,5 vuotta) mittaisia erorahoja.

Kovat erokorvaukset ovat Ikäheimon mukaan perusteltuja varsinkin, jos toimitusjohtajan pesti on tuulinen, ja mikäli tappiollisen yrityksen suunta tulee kääntää.

– Se on äärettömän vaativaa 24/7 -työtä, käytännössä pelkkää työntekoa. Ja kun tuollaisesta tehtävästä erotetaan, se on henkisesti aika kova paikka. Onko henkilöllä sen jälkeen työmarkkinoita?

Ikäheimo ymmärtää, että miljoonista euroista puhuttaessa moni saattaa kokea rahamäärät täysin kohtuuttomina.

Hän muistuttaa kuitenkin, että suuret pörssiyhtiöt tekevät vuosittain miljarditason liikevaihtoa.

– Epäonnistuminen voi aiheuttaa myös miljardien tappiot. Jos erotettavalle henkilölle maksetaan miljoona tai kaksi, se on äärettömän pieni summa siihen nähden, että saadaan johtoon kaikkein parhaita henkilöitä.

Outokummun liikevaihto oli viime vuonna 6,8 miljardia euroa.

Johdon palkitsemiseen erikoistuneen konsulttiyritys Reward Agencyn toimitusjohtaja Samuli Sistonen kertoo, että noin viidennes suomalaisista pörssiyhtiöistä takaa johtajalleen juuri 24 kuukauden suuruisen kädenpuristuksen. Siistosen mukaan erokorvausten mediaanitaso (suuruusjärjestyksessä olevan aineiston keskimmäinen muuttuja) korvauksissa on ollut vuosia keskimäärin 12-18 kuukauden ja suurimmissa pörssiyhtiöissä 18-24 kuukauden palkka.

– Johdon palkitseminen on ollut poliitikkojen, median ja suuren yleisön hampaissa finanssikriisin alusta 2008 lähtien ja tämä on tuonut malttia myös irtisanomiskorvauksiin, Siistonen toteaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on jo ehtinyt vakuuttaa, että omistajaohjauksen strategiaa ensi keväällä käsiteltäessä myös palkitsemista käydään läpi.

HALLITUSAMMATTILAISET ry:n pääsihteeri Maarit Aarni-Sirviö muistuttaa, että suomalaisella toimitusjohtajalla ei ole irtisanomissuojaa.

– Tämä on johtanut erokorvausten syntymiseen.

Aarni-Sirviö ei tahdo ottaa kantaa korvausten kohtuullisuuteen, mutta muistuttaa niiden olevan muualla maailmassa vielä suurempia.

Tiettävästi suurimmat erorahat on kuitannut General Electricin Jack Welch, joka sai eläkkeelle vuonna 2001 siirtyessään yli 400 miljoonan dollarin läksiäislahjan.

Asiasanat

Menot