fbpx
Uutiset

Israel antoi ymmärtää joukkojensa edenneen Gazaan ja perui sitten puheensa – käynnissä on kuitenkin laaja pommitus

Kyseessä vaikuttaa olevan laajin Israelin isku viime päivinä kiihtyneen konfliktin aikana.
Mediatietojen mukaan Israel kohdistaa Gazaan laajoja pommituksia.
Mediatietojen mukaan Israel kohdistaa Gazaan laajoja pommituksia. Lehtikuva// AFP Mohammed Abed

Israelin asevoimien mukaan sen maajoukot eivät ole edenneet Gazaan, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Asevoimat kertoi puolenyön jälkeen Suomen aikaa viestipalvelu Twitterissä, että Israelin ilma- ja maavoimat hyökkäävät parhaillaan palestiinalaisten asuttamalle Gazan kaistalle. Israelin asevoimien tiedottaja vahvisti tuolloin AFP:n mukaan, että Israelin sotilaat ovat edenneet palestiinalaisten alueelle.

Uudessa lausunnossaan asevoimat syytti aiemmista tiedoista ongelmaa sisäisessä kommunikaatiossa.

Israel suuntasi kuitenkin Gazaan mittavia pommituksia, joita tekevät sekä ilma- että maavoimat. Asevoimien mukaan operaatio on suunnattu palestiinalaista äärijärjestöä Hamasia vastaan, AFP kertoo.

Useat kansainväliset mediat kertoivat jo aiemmin, että oli epäselvää, oliko Israel aloittamassa maahyökkäystä. Tarkkoja tietoja puuttui esimerkiksi joukkojen sijainnista ja määrästä. Varmaa sen sijaan oli, että pommituksiin osallistui muun muassa maavoimiin lukeutuvia panssarivaunuja ja tykistöä.

“Israel iskee maalta, mereltä ja ilmasta”

Mediatietojen mukaan Israel kohdistaa Gazaan laajoja pommituksia.

Hamas-järjestön mukaan iskuja oli pian pommitusten alettua yli 150 muutamassa minuutissa, kertoo Times of Israel -lehti. Kyseessä vaikuttaa lehden mukaan olevan laajin Israelin isku viime päivinä kiihtyneen konfliktin aikana. Israel iskee maalta, mereltä ja ilmasta, lehti kirjoittaa.

Savu- ja tulipallot kohosivat korkealle taivaalle tiheästi asutussa Gazassa, AFP kuvaili. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi Twitterissä operaation jatkuvan “niin kauan kuin on tarpeen”. Netanjahu julkaisi tviittinsä pian maan asevoimien hyökkäyksestä kertovan tviitin jälkeen.

Times of Israelin mukaan asevoimat on kehottanut kaikkia lähellä rajaa asuvia israelilaisia hakeutumaan pommisuojiin. Kehotus osoitettiin kaikille, jotka asuvat alle neljän kilometrin etäisyydellä rajasta. Lehden mukaan kyseessä lienee varotoimi, jolla Israel varautuu palestiinalaisten äärijärjestöjen kostoiskuihin.

Medioiden mukaan Gazasta ammuttiin jälleen kymmeniä raketteja kohti Israelia.

YK:n pääsihteeri vaatii tulitaukoa

Jo yli sata palestiinalaista on saanut surmansa väkivaltaisuuksissa ja Israelin ilmaiskuissa neljän viime päivän aikana, Gazan terveysministeriö kertoi torstaina. Hamas-järjestön hallitseman Gazan viranomaisten mukaan kuolleista lähes 30 oli lapsia ja yli kymmenen naisia. Satojen kerrotaan loukkaantuneen. Tiedot tulivat ennen Israelin uusia pommituksia.

Israel puolestaan on kertonut viime päivien aikana seitsemästä kuolleesta.

Mellakat ja yhteenotot juutalaisten ja arabien välillä jatkuivat eri puolilla Israelia perjantain vastaisena yönä, Times of Israel kertoo. Sen mukaan poliisi on kertonut kymmenistä pidätyksistä.

YK:n turvallisuusneuvosto pitää jälleen sunnuntaina virtuaalisen kokouksen Israelin ja palestiinalaisten tilanteen vuoksi, diplomaattilähteet kertoivat AFP:n mukaan. Ajankohta keräsi jo tuoreeltaan kritiikkiä tahoilta, joiden mielestä turvallisuusneuvoston pitäisi tarttua asiaan nopeammin.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati yöllä tulitaukoa sekä Israelilta että Hamasilta.

Konfliktin juuret ulottuvat vuosikymmenien taakse. Viimeaikaisen tilanteen kärjistymisen taustalla on muun muassa Israelin päätös häätää palestiinalaisperheitä kodeistaan Itä-Jerusalemissa. Väkivaltaisuuksia on kuvattu pahimmiksi seitsemään vuoteen.

–  Palestiinalaiset ovat viime kädessä tyytymättömiä siihen, etteivät heidän ihmisoikeutensa ja kansalaisoikeutensa toteudu. Monet myös toivovat kansallisten oikeuksien toteutumista. Miljoonille palestiinalaisille näiden oikeuksien toteutumisen esteenä on Israelin miehitys, kuvasi Israeliin erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo Stewart Twitterissä keskiviikkona.

Stewartin mukaan miehitys näyttäytyy esimerkiksi maiden takavarikointina, rakennuslupien epäämisenä ja talojen tuhoamisena.

Menot