Uutiset

Israel, Hizbollah ja EU

Euroopan unionin puheenjohtajamaan Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi maanantaina 31.7. Helsingissä, että useissa EU:n jäsenmaissa on jo valmisteltu kansainvälisiä joukkoja rauhoittamaan Etelä-Libanonin tilannetta. Tuomiojan mukaan unionilla on vahva rooli kriisin selvittelyssä.

Usein väitetään, että EU on turha organisaatio. Monet pitävät unionia tarpeettomana turvallisuuden, talouden sekä hyvinvoinnin kannalta. Jos EU nyt onnistuisi ratkaisemaan kriisiä, olisi se osoitus osaltaan sen toimivuudesta turvallisuuden edistämisessä.

Ainakin unionin toimintakykyä kohtaan on juuri nyt suuria odotuksia. Jos vertaa EU:n ja YK:n toimintamahdollisuuksia ja nopeutta asiassa, voi arvioida, että EU on toimivampi kokonaisuus. EU on yhtenäisempi kuin YK.

Yhdistyneiltä kansakunnilta odotetaan päätöslauselmaa, joka koostuisi tulitauosta, kansainvälisten joukkojen valtuutuksesta sekä poliittisista keinoista kriisin ratkaisemisessa.

Valitettavasti YK on hidasliikkeinen. Valtuutuksen saaminen YK:lta voi kestää kauan.

Tiistaina 1.8. Euroopan unioni hyväksyi vaatimuksen tulitauosta. Tarkasti sanoen ulkoministerikokouksen avainviesti oli ”unioni vaatii vihollisuuksien välitöntä lopettamista, mitä seuraa kestävä tulitauko”.

Ulkoministerit arvostelivat Brysselissä 1.8. muuten erittäin tasapuolisesti sekä Israelia että Hizbollahia.

Toivottavasti EU ja YK osaltaan voivat merkittävästi olla vaikuttamassa Libanonin sodan lopettamisessa.

Jorma Heikkilä

Riihimäki

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic