fbpx
Uutiset

Israel iski ilmasta Gazan alueelle raketin osuttua Beershebassa asuintaloon

Iskut osuivat kahdeksaan kohteeseen Gazassa. Israelissa ja Gazassa loukkaantui molemmissa kolme ihmistä.
Israelin sotilaat ampuivat kyynelkaasua palestiinalaisia mielenosoittajia kohti Länsirannan Nablusin lähistöllä maanantaina. Palestiinalaiset protestoivat Israelin päätöstä sulkea paikallinen koulu.

Israelin taistelukoneet iskivät ilmasta Gazan palestiinalaisalueelle varhain keskiviikkona sen jälkeen kun alueelta ammuttu raketti oli osunut Etelä-Israelin Beershebassa sijaitsevaan taloon, kertoi Israelin armeija.

Lääkintähenkilö kertoi Israelin radiolle, että kolme ihmistä oli viety sairaalaan sen jälkeen kun raketti osui taloon. Gazan alueen asukkaat kertoivat hävittäjien iskeneen kahdeksaan kohteeseen. Israelin armeijan mukaan toinen Gazasta laukaistu raketti oli pudonnut mereen.

Gazan terveysministeriö kertoi, että kolme ihmistä oli loukkaantunut Israelin iskussa Rafahin harjoitusleiriä vastaan alueen eteläosassa.

Rajan yli lähetetään palopommeja

Jännite Israelin ja Gazan rajalla on ollut korkealla viime kuukausina viikoittaisten protestien takia. Palestiinalaistaistelijat ovat lähettäneet rajan yli palopommein varustettuja ilmapalloja ja leijoja.

Israelin johtajat ovat varoittaneet olevansa valmiit lisäämään taistelutoimia Gazaa vastaan iskujen ja protestien estämiseksi. Israel ja Gazaa kontrolloiva Hamas kävivät sodan vuonna 2014.

Israelin joukot ovat surmanneet noin 200 gazalaista sen jälkeen kun mielenosoitukset alkoivat 30. maaliskuuta, kertoo palestiinalaisten terveysministeriö.

Israelin armeija kertoi mielenosoittajien heitelleen kiviä, räjähteitä, tulipommeja ja kranaatteja viime perjantain mielenosoituksen aikana. Gazan terveysviranomaisten mukaan seitsemän palestiinalaista sai surmansa Israelin joukkojen avattua tulen kohti ryhmää, joka oli murtautunut aidan läpi.

Israelia on arvosteltu maailmalla mielenosoittajien tappamisesta, mutta Israel sanoo suojelevansa rajojaan ja siviiliväestöään.

Gazan raja suljettu, koulut kiinni

Viimeisimmän iskun jälkeen videokuvat Beershebasta näyttivät suurta tuhoa, jota raketti oli aiheuttanut betonista ja kivistä rakennettuun asuintaloon. Alue sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Gazasta.

Israelin Channel 2:n kuvissa näkyi suuri mustia savupilviä nousemassa eri puolilta Gazan aluetta.

Israelin puolustusvoimien komentaja keskeytti vierailunsa Yhdysvalloissa ja oli palaamassa kotiin tapahtuneen johdosta. Beersheban koulut suljettiin täksi päiväksi.

Israel on sulkenut pääsyn Gazaan ja sieltä pois sekä rajoittanut alueen kalastusluvan noin viiden kilometrin päähän rannikosta.

Israel veti joukkonsa ja siirtokuntalaisensa Gazasta vuonna 2005, mutta se kontrolloi edelleen tiukasti alueen rajoja turvallisuussyistä. Myös Egypti rajoittaa liikennettä Gazan rajansa yli.

Menot