Uutiset

Israel luottaa aseiden voimaan

Hämeenlinna 1.7.2006

Israelin ja palestiinalaisten taisteluille ei ole näköpiirissäkään loppua. Kun yhteenotot hetkeksi laantuvat, inhimillinen toivo valtaa alaa. Onko loppumattomalta tuntuva väkivallan kierre sittenkin mahdollista katkaista? Vastaus on murheellista kyllä kerta toisensa jälkeen sama: ei ole.

Israelin ja palestiinalaisten välit ovat jälleen kiristyneet äärimmilleen. Tästä kertoo yksin se, että Hamasin mielestä Israelin ja palestiinalaisten kesken on nyt sotatila, jonka Israel on yksipuolisesti julistanut.

Israel on asiasta täysin päinvastaista mieltä. Maan johdon mukaan sen tavoitteena on ennen muuta palestiinalaisten vangiksi joutuneen 19-vuotiaan sotilaan Gilad Shalitin vapauttaminen. Israelilaisten hyökkäysintoa ei suinkaan vähennä tieto 18-vuotiaan Eliahu Asherin murhasta.

Israelilla on kiistatta syy iskeä palestiinalaisia vastaan, mutta iskujen voima ja laajuus ylittävät kaikki järjelliset mittasuhteet. Vaikuttaa aivan siltä kuin vasta Israelin johtoon nousseella pääministeri Ehud Olmertilla olisi erityinen into todistaa palestiinalaisille maansa sotilaallista mahtia.

Sotaa sanan perinteisessä merkityksessä Israel ja palestiinalaiset eivät edes voi käydä, koska Israel on sotavoimineen aivan ylivoimainen.

Israel armeija pidätti huomattavan määrän Hamasin ministereitä ja kansanedustajia. Tällä liikkeellä se halunnee viestittää, ettei yksikään palestiinalainen ole suojassa Israelin mahdilta. Mitä Israel perimmiltään ajaa takaa pidätysaallolla, on edelleen hämärän peitossa.

Sotilaallista voimaa edustavat myös iskut voimalaitoksiin, siltoihin ja sisäministeriöön. Sähkönjakelun katkeaminen on siviiliväestölle kova paikka. Kun jääkaapit eivät saa virtaa, ruoka pilaantuu lämpimässä ilmanalassa erittäin nopeasti. Kaiken lisäksi pommeilla täysin tuhottujen voimalaitosten korjaaminen kestää sangen kauan.

Palestiinalaisten jokapäiväinen elämä käy hankalaksi. Ei olekaan mikään ihme, että maltillisetkin palestiinalaiset ovat ryhtyneet puhumaan Israelin kovalla kädellä jakamista joukkorangaistuksista.

Palestiinalaisten pääministeri Ismael Hania näkee Israelin kaatavan Hamas-vetoista hallitusta. Pääministeri Olmert ei varmasti vuoda kyyneleitä, jos Hanian hallitus kaatuu, mutta tuskin Hanian arvio Israelin päämääristä sittenkään pitää paikkansa.

Rauhaan on jälleen entistä pitempi matka. Ennen tilanteen kärjistymistä Hamas oli taipumassa tunnustamaan epäsuorasti Israelin olemassaolon, mutta tämä valonpilkahdus on jäämässä nyt historiaan. Tukalassa asemassa on erityisesti palestiinalaisten maltillinen presidentti Mahmud Abbas, joka on napit vastakkain sekä Hamasin että Israelin johdon kanssa.

Israelin vyörytyksen jälkien paikkaaminen voi kestää arvaamattoman kauan.

Israelin vyörytyksen jälkien paikkaaminen voi kestää arvaamattoman kauan.

Päivän lehti

11.8.2020