Uutiset

Israelin ja Arabiemiraattien välille historiallisesti diplomaattisuhteet Donald Trumpin välityksellä – Israel pidättäytyy alueliitoksista miehittämästään Länsirannasta

Maat muun muassa perustavat suurlähetystöt toistensa maaperälle, aloittavat yhteistyön matkailussa ja suorissa lentoyhteyksissä sekä sopivat investoinneista. Israel lupaa, ettei maa tee alueliitoksia miehittämästään Länsirannasta.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu (vasemmalla) ja Arabiemiraattien kruununprinssi Mohamed bin Zayed vahvistivat maiden välille sopimuksen torstaina Donald Trumpin (oikealla) välityksellä. Arkistokuva. Kuva: MICHAEL REYNOLDS
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu (vasemmalla) ja Arabiemiraattien kruununprinssi Mohamed bin Zayed vahvistivat maiden välille sopimuksen torstaina Donald Trumpin (oikealla) välityksellä. Arkistokuva. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Israel on solminut diplomaattisuhteet Arabiemiraattien kanssa.

Asiasta kertoi torstai-iltana Suomen aikaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka toimi välittäjänä maiden välillä.

Historiallisen sopimuksen mukaan Arabiemiraatit ja Israel normalisoivat suhteensa, Arabiemiraatit tunnustavat Israelin valtion ja maat muun muassa perustavat suurlähetystöt toistensa maaperälle.

Merkittävä osa sopimusta on se, että Israel keskeyttää aikeensa liittää laajoja osia miehittämästään Länsirannasta osaksi Israelia. Uuden hallituksen aikomien alueliitosten pelättiin aiheuttavan vaikea konflikti alueelle.

– Tämä on historiallinen diplomaattinen läpimurto, joka edistää rauhaa Lähi-idän alueella, Arabiemiraatit, Israel ja Yhdysvallat sanovat yhteisessä lausunnossaan.

Israelin ja Arabiemiraattien välinen sopimus on vasta kolmas Israelin ja arabimaan välillä. Useimmat arabimaat eivät tunnusta Israelin valtiota.

Vahvistus torstaina puhelinkeskustelussa

Neuvotteluja sopimuksestaon käyty julkisuudelta piilossa jo pitkään.

Torstaina sen vahvistivat puhelinkeskustelussa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Arabiemiraattien kruununprinssi Mohamed bin Zayed. Trump oli mukana keskustelussa välittäjänä.

Lähipäivinä ja -viikkoina maiden edustajat tapaavat useita kertoja ja sopivat muun muassa suorien lentojen aloittamisesta maiden välillä, turismista, suurlähetystöistä ja maiden välisistä investoinneista.

Tarkoitus on myös sopia muslimeille pääsystä Jerusalemissa sijaitsevaan moskeijaan, joka on lähellä juutalaisille pyhää temppeliä.

Trumpille diplomaattinen voitto

Yhdysvaltain presidentti Trumpille Israelin ja Arabiemiraattien sopimus on merkittävä diplomaattinen voitto.

Trump valmistautuu marraskuussa pidettäviin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Hänen kannatuksensa on ollut viimeisimmissä mielipidemittauksissa yli kymmenen prosenttia vastaehdokas Joe Bideniä heikompaa.

Poikkeuksellinen sopimus

Israelilla on entuudestaan toimivat diplomaattisuhteet vain kahden arabimaan kanssa.

Jordanian kanssa Israel sopi diplomaattisuhteet vuonna 1994 ja Egyptin kanssa vuonna 1979.

Arabiemiraattien ja Israelin sopimuksen mukaan maat muun muassa perustavat toistensa maihin suurlähetystöt ja aloittavat suorat lennot.

Israel pidättäytyy tekemästä alueliitoksia Länsirannasta.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic