fbpx
Uutiset

Israelissa edessä vain uusi umpikuja

Israelin tiistaiset vaalit päättyivät odotetusti Ariel Sharonin perustaman Kadima-puolueen voittoon. Sharon on poistunut politiikasta ja hänen paikalleen Israelin politiikan ykkösnimeksi on noussut Ehud Olmert.

Israelista siirryttiin pois kahden puolueen järjestelmästä. Oikeistolainen Likud ja työväenpuolue eivät enää vuorottele vallankahvassa.

Jotakin muuttui, mutta paljon on pysyvää: Ehud Olmertin heikkoutena pidetään hänen puutteellista sotilaskokemustaan. Sotilaalliset taidot ovat yhä arvossaan, kun johdettavana on olemassaolostaan taistelemaan tottunut Israel.

Ehud Olmert on tunnettu rajasuunnitelmastaan, joka on nousemassa Lähi-idän kiistan polttopisteeseen.

Israelin valtio tarvitsee pysyvät rajat, jotka ovat samalla palestiinalaisvaltion perustamisen edellytys. Rajojen pitää kuitenkin olla kiistattomat eli myös palestiinalaisten on hyväksyttävä ne. Tätä edellytystä ei Olmertin suunnitelma täytä. Sen mukaan Israelilla on oikeus määritellä rajansa yksipuolisesti.

Palestiinalaisten johtaja Mahmud Abbas vaatii rajasuunnitelman muuttamista. Siihen Israelin tuleva pääministeri ei voi suostua, koska hänen on säilytettävä uskottavuutensa äänestäjien silmissä. Hän on lisäksi ilmoittanut, ettei hän ole valmis neuvottelemaan palestiinalaisten Hamas-äärijärjestön kanssa.

Palestiinalaiset äänestivät Hamasin valtaan omissa vaaleissaan. Israelin hallituksen on elettävä senkin vaalituloksen kanssa ja jopa siitä huolimatta, että Hamas on kirjannut tavoitteekseen Israelin valtion tuhoamisen.

Kaksien vaalien seurauksena Lähi-idässä on valmiina uusi pimeä umpikuja entisten jatkeeksi.

Aiemmin Israelissa vallassa ollut oikeistolainen Likud kavahti täysin minkäänlaisten neuvottelujen aloittamista Hamasin kanssa.

Likudkärsi vaaleissa murskatappion. Jo Sharonin lähtö puolueesta sinetöi aikanaan tulevan häviön.

Kadima on uusi puolue, mutta sen politiikassa on vain sävyeroja entiseen Ariel Sharonin siirtokuntapolitiikkaan verrattuna. Sharonkin oli valmis tyhjentämään siirtokuntia, mutta vain omilla ehdoillaan.

Israelin vaalien äänestysprosentti jäi ennätyksellisen alas, 62,3:een, mikä auttoi knessetissä huomattaviin asemiin sellaiset puolueet kuin äärikansallismielinen Jisrael Beitenut ja eläkeläisten etuja ajava Gil, jota johtaa legendaarinen sotilaskomentaja Rafael Eitan.

Jisrael Beitenut haluaa Israelin pelkästään juutalaisille, joten puolue tuskin antaisi tuumaakaan Israelin valloittamaa maata palestiinalaisille.

Kadiman todennäköinen hallituskumppani on Israelin työväenpuolue. Sen johdossa on entinen ammattiyhdistysjohtaja Amir Peretz, jonka valittiin puolueen johtoon ohi Shimon Peresin viime vuoden lopulla.

Shimon Peres on viimeisiä vanhan kaartin edustajia maansa politiikan huipulla. Maltillisena hän voisi tasoitella Israelin tulevan hallituksen politiikkaa.

Menot