fbpx
Uutiset

Israelissa väkivalta tuli jälleen kaduille

Lähes sata ihmistä on kuollut levottomuuksissa Israelissa ja palestiinalaisalueilla lokakuun alun jälkeen. Kuolleista noin kymmenen on israelilaisia ja noin 70 palestiinalaista.

Puukotuksia, yliajoja tai kivien heittelyä tapahtuu lähes päivittäin, mikä on saanut Israelin poliisin ja armeijan tiukentamaan valvontaa.

– Ihmiset eivät mene enää ulos niin paljon, koska he pelkäävät, että poliisi ampuu heitä. Lisäksi työt ja rahat ovat ihmisillä vähissä, sanoo 24-vuotias itäjerusalemilainen palestiinalaiskauppias Jack Marsel.

Samanlainen ilmiö on havaittavissa Länsi-Jerusalemin puolella. Terrorismin pelko on lisääntynyt, vaikka erilaiset iskut eivät historian saatossa ole olleet kaupungin asukkaille harvinaisia.

– Katso näitä katuja. Ne ovat tyhjiä verrattuina jopa tavalliseen talviaikaan. Osa vanhemmista ei päästä lapsiaan leikkimään ulos. Tämä ei tee myöskään hyvää heikolle taloustilanteellemme. Turvallisuus tulee tosin ennen taloutta, pohtivat israelilaiset Elvoi Tubul, Itamar Tzadok ja Ami Swissa.

Nuoret miehet kiistävät sen, että he itse pelkäisivät.

– Tämä on minun maatani. En muuta elämääni hyökkäysten takia. Palestiinalaiset pelkäävät enemmän, koska heidän mediansa väittää, että me tapamme heitä. Tähän pelkoon ei olisi aihetta, Tzadok sanoo.

Israelilaisten ja palestiinalaisten kanssa jutellessa kaikki korostavat sitä, että he haluavat rauhaa. Rauhan ehdoista ollaan kuitenkin yhä kovin eripuraisia.

ERILAISET käsitykset nousevat pintaan jo lyhyissä haastatteluissa.

– Me tarvitsemme oman Palestiinan valtion ja oikeuden päästä aina rukoilemaan Al-Aqsan moskeijaan. Nyt me nuoret emme pääse moskeijaan, mutta välillä juutalaiset menevät alueelle. En usko, että puukotukset loppuvat ennen kuin saamme oman valtion, sanoo palestiinalainen Marab Aryase.

Vain kahden kilometrin päässä israelilainen Itamar Tzadok näkee asian toisesta näkökulmasta.

– Koko konflikti perustuu suurelle valheelle siitä, että tämä olisi muslimeiden maata. Me olimme täällä ennen heitä. Muslimit haluaisivat saada koko maailman hallintaansa, Tzadok toteaa.

Kiista maasta on koko konfliktin ydinkysymys, koska molemmat haluavat samoja alueita itselleen. Israelin rakentamat siirtokunnat, useat sodat, terrori-iskut ja jatkuva koston kierre ovat tehneet konfliktista hyvin monimutkaisen ratkaista.

KADUILLA AISTII molemmin puolin epävarmuutta ja pelkoa. Monien elämä on kovaa, koska edes kohtalaisesti palkatut työt ovat harvassa.

Kiukku suuntautuu helposti naapurikansaan.

– Israel on valmis tappamaan syyttömiäkin, Marab Aryase uskoo.

Palestiinalaisten puolella on kyseenalaistettu monissa tapauksissa, oliko Israelin poliisin tai armeijan ampumalla hyökkääjällä oikeasti puukko vai oliko puukko laitettu jälkeenpäin hänen käteensä. Israelin viranomaiset eivät puolestaan ole moitittavaa nähneet.

Sen sijaan ihmisoikeusjärjestöt, kuten Amnesty ja B’tselem ovat olleet huolissaan siitä, miten hyökkääjät on usein ammuttu kuoliaaksi ennemmin kuin pidätetty.

Asiasanat

Menot