Kolumnit Uutiset

Istahtakaa, olkaa hyvä!

Istutko juuri nyt mukavasti? Hyvä. Paitsi ettei ole.

Kun istuminen jatkuu ja jatkuu, kroppa vaihtaa vapaalle. Isot lihasryhmät huomaavat, ettei tarvitse rehkiä. Reidet rentoutuvat, pohkeet eivät ponnista. Veri kiertää verkkaan, välilevyt vaikertavat.

Miten ihmeessä ihmiskunnalta kesti näin kauan tajuta, ettei meitä ole istujiksi rakennettu? Mutta liialla istumisella pelottelu uhkaa heilahtaa toiseen äärilaitaan. Kohta tuoleja ei saa myydä ilman varoitustarroja, tupakka-askeja mukailevasti: ”Istuminen on hengenvaarallista. Sittandet kan döda.”

Tilanne on jo niin paha, että sosiaali- ja terveysministeriössä alettiin viikko sitten laatia istumasuosituksia. Kyllä vain: istumasuosituksia.

Sitähän on toitotettu, että terveysriskit alkavat kasvaa, jos päivittäin istuu yli 6­–8 tuntia. Näinkin se maailma muuttuu. Ammoin työtauko tarkoitti sitä, että sai välillä istahtaa. Nykyään kehotetaan pitämään taukoa istumisesta.

Valitettavasti tuo joka tuutista jyräävä näkökulma unohtaa sen, että vaikka ”tietoyhteiskunnassa” eletään, on yhä valtava joukko ihmisiä, jotka tekevät työtään muuten kuin ahteriaan kuluttaen.

Eivät vielä ole onneksi mihinkään kadonneet raskaan työn raatajat: eli hoitajat, raksamiehet, siivoojat, keittäjät… Heitä kohtaan ylenmääräinen ”älä istu, hei!” -touhotus on pirun epäkorrektia.

Arvostamani UKK-instituuttikin paasaa työaikana tapahtuvan ”liikuskelun” tärkeydestä. Jyväskylän yliopistossa tehdään väitöskirjaa istumatyöläisille tärkeästä ”luomuliikunnasta”.

Suomalaisista jo neljä viidestä työskentelee näyttöpäätteen ääressä. Onhan se hurja luku. Mutta se jättää varjoonsa viidenneksen, joka ei istu näyttöpäätteellä, vaan tekee duuniaan pystyasennossa, mennä viuhtoen.

Kun iso osa työväestä marginalisoidaan näkymättömiin, saattaa terveyspolitiikan kärki osua vain istuvaan enemmistöön.

Vai onko nyt kyse muustakin kuin kansanterveydellisestä huolesta? Jospa tämä kampanja onkin osa ovelaa vientistrategiaa?

Terveysteknologia on nimittäin noussut telekommunikaation ohi maamme suurimmaksi huipputekniikan vientialaksi. Eikä sen maailmanlaajuiselle kasvulle loppua näy. Onhan terveyden korostaminen kuulemma megatrendi. Hyvinvointibuumi käy kaiken yli.

Lyökää vain rumpua Suomen terveysinnovaatioista kansainvälisissä seminaareissa, niin sykemittareidemme ja uniantureidemme vienti vetää entistä paremmin.

Hiipii silti epäilys, että olisiko tämä hyperaktiivisuus vain pelkkää hypetystä. Se riski terveysteknologiauskossa on, etteivät vimpaimet riitä innostamaan liikkumattomia liikkumaan ja että lopulta liikkuu vain raha, kuluttajilta pois.

Kiristyvillä pelimarkkinoilla on Angry Birdsinkin lento hiipumassa. Viime viikolla Kuopiossa Games for Health –tapahtumassa kertoi Rovion käyttäjäkokemusjohtaja, että Suomesta saattaa pulpahtaa hyvinkin pian markkinoille läpimurron tekevä ”terveyspeli”.

Mikäs siinä. Voihan terveyden vaaliminen olla ihan iloinenkin asia. Kunhan emme istu itseämme tärviölle.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic