fbpx
Uutiset

Istua nokottaa kun orpopiru rusinapuun oksalla

” Istu ny kiireemmäksi aikaa, jos kova kiiru, pa pitkäkses!”
Ja kyllähän suomalainen istuu: ko nunna luastarisa, kun nunna nurkas, ku rikkaan sika, kun tervaskanto, kun tikku tervas ja kun tulisten hiilten piällä ja niin että takapuoli jäkäliä kasuaa.

Istumiseen liittyvä kulttuuri, tavat ja istuimet ovat innoittaneet Riihimäen kaupunginmuseon pureutumaan aiheeseen ja esittelemään tapoja väelle huhtikuun lopulle saakka. Näyttely on saanut nimekseen: Istumaan, olkaa hyvä! Istumisen muotoja.

– Haluamme esitellä miten monella tavalla ja eri tilanteissa istutaan. Se on niin tavallista arkikulttuuria, ettei sitä aina huomata erotella omaksi ilmiökseen asentoineen ja liikkeineen. Erityisesti valokuvamme paljastavat kuinka tilanteissa on läsnä istuminen ja istuimet, kertoo museonhoitaja Helena Lindsten.

Istua voi vaikka aidan seipäällä

Valokuvissa istutaan isolla joukolla porstuan portaille, poseerataan aidalla, on kokoonnuttu nurmelle ja vangit kirjaimellisesti istuvat tuomiotaan Riihimäen vankilassa. Äijät istuvat ringissä kortilla, naiset kahvikekkereillä ja hiihtäjä pyllyllään ladulla.

Näyttely vie myös huonekalujen historiaan esitellessään tuolin kehityksen. Tuolit olivat harvinaisia Suomessa aina 1600-luvulle saakka. Vasta hormiuunin ja lasi-ikkunoiden myötä talonpoikaiskoteihin alettiin hankkia myös huonekaluja.

– Alkuun tuvassa istuttiin penkeillä, jotka kiersivät seinänvieriä. Esittelemme tuolien tyylilajit näyttelyssä, muttemme ole unohtaneet käsityöläisten työkaluja. Savenvalajan dreija ja suutarin tuoli ovat omista kokoelmistamme.

Istumisen käytännön toteutuksen muodot ja tyyli voivat olla erilaisia eri kulttuureissa. Ne ovat yhteiskunnallisten ja kulttuuristen tekijöiden muovaamia, historiallisesti muuttuvia käytäntöjä, osa kulttuurista symbolijärjestelmää ja yhteiskunnallisten suhteiden rakennetta. Arkielämän tilanteissa ihmiset hahmottavat tyylieroja, jotka ohjaavat heidän asennoitumistaan ja käyttäytymistään toisia ihmisiä kohtaan.

Näyttely kertoo esinein ja valokuvin erilaisista istumispaikoista, -tilanteista ja -tyyleistä. Esillä on paikasta toiseen liikkumiseen, työtilanteisiin, lasten toimintaan, vapaa-aikaan ja luontoon liittyviä esimerkkejä, sananparsia ja sanontoja.

Menot