Uutiset

Isyys on matka

Poikani hyllyllä päiväkodissa eilen killunut ruskea, kauniisti nyöritetty paketti pysähdytti huomaamaan, että taitaa olla taas isänpäivä lähellä. Et olisi saanut nähdä sitä -lausahdus kertoi siitä pienestä jännityksestä, joka lahjan tulevalla antajallakin on. Perhosia ei ole vatsassa, mutta ihan mukavalla mielellä tässä itsekin huomista odottelen.

Kannatan lämpimästi niin isän- kuin äitienpäivän viettoa, vaikka molempia on arvosteltu myös liiallisesta kaupallisuudesta ja markkinahumusta. Vilkastunut partakone- ja yöpaitakauppa päivien liepeillä on taivahinen tosiasia.

Voi myös esittää kysymyksen, eikö vanhempia voisi muistaa halutessaan aina silloin kun haluaa, ilman erityisiä päiviäkin. Kyllä voi. Mutta mitä pahaa on siinä, että tärkeälle ja yleensä läheiselle ihmissuhteelle on nimetty oma päivä? Mielestäni kannatettavia ovat kaikki keinot, joilla ihmisiä voidaan kannustaa muistamaan ja huomioimaan läheisiään.

Jokainen kokee ja viettää isänpäivän tavallaan. Lasten hellyttävät askartelulahjat, raidallinen solmio tai muualla asuvan lapsen onnittelusoitto kuuluvat monen isän ja isoisän päivään. On myös isiä, jotka syystä tai toisesta eivät päivän aikana ole yhteydessä lapsiinsa tai he isäänsä.

Jokaisella miehellä on jo itsessään kaikki se, mitä isänä olemiseen tarvitaan. Mitään kommervenkkejä ei kaivata.

Lapsi rakastaa isyyden esille miehestä. Uskallan väittää, että oma lapsi tuo hellyyden esille kaikista isistä, kovapintaisimmista ja jäyhimmistäkin. Kaikki eivät vain sano sitä ääneen.

Parasta omassa isyydessäni on ollut, kun lapsi on tullut syliin ja painautunut minua vasten. Sanoja ei aina tarvita. Läheisyys, yhteinen hetki riittää ja tuo turvallisen olon.

Sylivaiheen jälkeen on alkanut korostua keskustelu ja kuunteleminen. On mielenkiintoista seurata lasten kehitystä ja heidän haaveitaan. Välillä tuntuu, että tuskin yhdessäkään aikuisten ideapalaverissa kuulee niin lennokkaita ajatuksia kuin meillä kotona lasten suusta. Elämä opettaa lapsiakin löytämään rajojaan.

Isyys on eräänlainen matka, jonka aikana saa paljon lapsiltaan. Suuri osa tästä matkasta on arkisia pieniä hetkiä. Luontevaa suhdetta lapsiin ei voi perustaa yksin huvipuistovierailuihin tai viikkorahaan. Isän pitää olla myös luotettavasti saapuvilla silloin, kun lapsi tarvitsee tukea.

Isyyden matkalla on syytä huolehtia siitä, että itse jaksaa olla mukana. Yhä kiihtyvä työtahti ja ympäristön paineet vaativat veronsa. Lasten tarpeisiin kannattaa vastata, vaikka kuinka väsyttäisi. On hyvä muistaa, että muutaman vuoden kuluttua isä ei enää olekaan lapselle yhtä tärkeä kuin tänään.

Oma vaimoni on tehnyt suuren työn lastemme kanssa. Ei ole liioiteltua sanoa, että me isät emme olisikaan mitään ilman äitejä. Vanhemmuus on jaettu lahja.

OLLI-PEKKA BEHM

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien päätoimittaja.

olli-pekka.behm@hameensanomat.fi

Lapsi rakastaa isyyden esille miehestä.

Päivän lehti

5.4.2020