Uutiset

Isyysloma lähentää isän ja vauvan välejä

Lähipiirissäni tapahtuneen onnellisen perheenlisäyksen (6.11.2004) vuoksi ja vauvan hoitoa vierestä seuranneena olisi isyyslomaa mielestäni syytä pidentää vähintään neljään viikkoon.

Vaikka äiti on fyysisesti lapselle isää tärkeämpi aivan alkuaikoina, ei isän roolia tule väheksyä, vaan sitä tulee päinvastoin vahvistaa. Kaikkia isiä tulisi rohkaista käyttämään isyyslomaansa.

Myös vanhempainvapaata voitaisiin markkinoida nykyistä enemmän miehillekin. Välit lapseen muodostuvat paremmiksi, jos lapsen kanssa pystyy olemaan paljon jo alkuvaiheessa.

Molempien vanhempien osallistuminen lapsen hoitoon tukee perheen yhteisöllisyyttä.

Hoitovastuuta jakamalla myös työelämän paineet saattaisivat jakautua nykyistä tasa-arvoisemmin.

Sukupuolten eriarvoinen kohtelua työmarkkinoilla tai kenenkään pätkätyökierre ei ole hyvä juttu.

Yhteiskunnan tulee pitää huolta siitä, ettei nuoren naisen palkkaaminen ole työnantajalle sen suurempi riski kuin miehenkään.

Yhteiskunnan kannalta lienee suotavaa, että lapsia edelleen syntyy, perheitä perustetaan ja että perheet (ydin-, uusio- tai muut perheet) voivat mahdollisimman hyvin.

Perheille tulisi antaa myös aito mahdollisuus valita omaan elämäntilanteeseen sopiva lastenhoitomuoto, joka parhaiten tukee lapsen kehitystä sitten, kun vanhempainlomat on pidetty.

R. Helenius

Hämeenlinna

Päivän lehti

31.3.2020