Uutiset

Itäinen EU vai imperiumin vastaisku?

Venäjän pääministeri Vladimir Putinin ehdottama Euraasian unioni herättää kysymyksiä. Ollaanko Neuvostoliitoa herättämässä henkiin Venäjän presidentinvaalien edellä vai ollaanko luomassa jotain uutta, itäistä Euroopan unionia?

Synkän kuvan Putinin esityksestä maalaa Venäjän tuntija, dosentti Arto Luukkanen. Kyseessä on imperiumin vastaisku, paluu Neuvostoliitoon on hänen mukaansa alkanut.

Putin on toista mieltä. Hänen mielestään entisten neuvostasavaltojen on tiivistettävä yhteistyötään ja tässä on otettava oppia EU:n kokemuksista.

Euraasian unioni pohjautuisi Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin viime vuonna solmimaan tulliliittoon, jonka myötä tullitarkastukset maiden välillä on lopetettu. Jo tuolloin kolmen maan johtajat sopivat yhteisen talousalueen luomisesta vuoteen 2013 mennessä. Puhuttiin jopa yhteisvaluutasta.

Jo nykyisellään tulliliitto on Putinin mukaan 165 miljoonan ihmisen yhteinen markkina-alue, johon ensi vuonna olisivat liittymässä Kirgisia ja Tadzikistan.

Montako maata yhteinen unioni käsittäisi? Neuvostoliiton raunioille perustettiin vuoden 1991 lopulla Itsenäisten valtioiden yhteisö, jonka rooli on jäänyt epämääräiseksi.

IVY-maita on 11: Venäjä, Ukraina, Valko-Venäjä, Moldova, Azerbaidzhan, Armenia, Kazakstan, Kirgisia, Turkmenistan, Uzbekistan ja Tadzikistan. Georgia oli yhteisön jäsen vuosina 1993-2008.

Ratkaisevassa asemassa on Ukraina. Oranssi vallankumous on enää historiaa. Maa on kääntynyt itään. Toistaiseksi presidentti Viktor Janukovitsh ei ole ollut innostunut itäiseen tulliliittoon liittymisestä.

Myös Moldova on kysymysmerkki. Maassa on nyt länsimielinen hallitus, mutta seuraavissa vaaleissa tilanne voi muuttua.

Jotta entinen Neuvostoliitto olisi koossa, mukaan tarvittaisiin myös Baltian maat. Ne ovat kuitenkin jo syvästi integroituneet läntisiin rakenteisiin EU:n ja Naton jäseninä.

Viroa, Latviaa ja Liettuaa ei saada mukaan kuin pakolla. Venäjän lisäksi henkitoreissaan ollut Neuvostoliitto tunnusti näiden maiden itsenäisyyden syyskuussa 1991.

Putinin presidenttinä Moskovan Kremlissä 24. huhtikuuta 2005 pitämää puhetta voidaan pitää lähtölaukauksena Neuvostoliiton palauttamisyrityksille. Putin totesi Neuvostoliiton hajoamisen olleen viime vuosisadan suuria geopoliittisia katastrofeja.

Luukkasen mukaan kriisiytyvä imperiumi haluaa levitä, ja vanhat etupiirit on pystytettävä uudelleen, Tässä skenaariossa Suomenkin on päätettävä omasta kohtalostaan. Ryömitäänkö takaisin YYA-Suomeen vai etsitäänkö jotain muuta vaihtoehtoa, Luukkanen kysyy.

Netin keskuspalstoilla käydään jo keskustelua Suomen liittymisestä Euraasian unioniin. Nykyisessä eurovihan ilmapiirissä tällainen ajatus voi saada laajempaakin kannatusta.