fbpx
Uutiset

Itäisen Saksan ulkomaalaisviha on DDR:n peruja

Heidenau on 16 000 asukkaan uinuva pikkukaupunki Dresdenin lähellä Saksan itäosissa. Ennen sitä ei tunnettu lähialueen ulkopuolella. Nyt se kaikkien huulilla.

Heidenausta on tullut synonyymi itäsaksalaiselle ulkomaalaisvihalle. Pari viikkoa sitten kymmeniä poliiseja loukkaantui, kun poliisit yrittivät estää mielenosoittajien pääsyn pakolaisten vastaanottokeskukseen.

Heidenau ei ole yksittäistapaus. Pakolaiskeskuksiin on tehty iskuja myös Freitalissa, Tröglitzissä, Meissenissa ja Nauenissa. Ne sijaitsevat entisen DDR:n alueella.

Vaikka pakolaisten väliaikaisia majoituspaikkoja on tuikattu tuleen ja ulkomaalaisia ahdisteltu kaikkialla Saksassa, on tapauksia ollut erityisen paljon itäisen Saksan kuudessa osavaltiossa.

Amadeu-Antonio-säätiö on rekisteröinyt tänä vuonna elokuun 28. päivään mennessä 359 pakolaisiin kohdistunutta hyökkäystä. Niistä 60 prosenttia oli tapahtunut Itä-Saksassa ja silmiinpistävän paljon (28 %) Saksin osavaltiossa.

DDR:ssä varttunut liittokansleri Angela Merkel on ollut tulilinjalla sekä kotimaassa että ulkomailla. Maanantaina hän toivoi itäsaksalaisten pysyttelevän kaukana uusfasistien masinoimista mielenosoituksista. Tiistaina Merkel vaati oikeudenmukaista taakanjakoa EU-maiden kesken pakolaisten vastaanotossa.

Vierasviha ei ole mikään uusi juttu Itä-Saksassa. Berliniin muurin murtumisesta ei ehtinyt kulua kahta vuottakaan, kun polttopullot lensivät pakolaisten majoitustiloihin useissa itäsaksalaisissa pikkukaupungeissa.

Tuolloin kyseenalaista mainetta niitti Hoyerswerdan kaupunki, jossa uusnatsien liikehdintä johti lopulta pakolaisten siirtämiseen muihin kaupunkeihin.

DDR:SSÄ OLI, päinvastoin kuin Länsi-Saksassa, erittäin vähän ulkomaalaisia. Siellä täällä oli väkeä kommunistiblokin ystävämaista kuten Vietnamista, Mosambikista tai Kuubasta, mutta he elivät omissa oloissaan vailla kontakteja kantaväestöön.

Itäsaksalaiset joutuivat Saksojen yhdistyttyä sopeutumaan moneen uuteen asiaan. Yksi niistä oli maahanmuuttajat, jotka varsinkin vähän koulutetut itäsaksalaiset kokivat kilpailijoiksi työmarkkinoilla.

Tilanne on neljännesvuosisata muurin murtumisen yhä sama. Pelko kovalla työllä hankitun elintason menettämisestä on yleinen.

Saksin pääkaupungissa Dresdenissä syntyi vuosi takaperin kansalaisliike Pegida, joka sanoo vastustavansa lännen islamilaistumista. Pegidan maalitauluna ovat maahanmuuttajat.

Itä-Saksassa uusnatsipuolue NPD:n kannatus on suurempaa kuin muualla Saksassa. Se on ollut aktiivisesti järjestämässä kampanjoita ulkomaalaisia vastaan.

Asiasanat

Menot