Uutiset

Italia luottaa koronakriisin keskellä vahvoihin miehiin – Epidemia sai sosialistin ja fasistin laittomalle lounaalle saman pöydän ääreen

Koronaviruspandemia on nostanut pääministeri Giuseppe Conten, presidentti Sergio Mattarellan ja paavi Franciscuksen suosiota.
Paavi Franciscus puhui perjantaina tyhjälle Pietarinaukiolle Vatikaanissa. Kuva: epa08327199
Paavi Franciscus puhui perjantaina tyhjälle Pietarinaukiolle Vatikaanissa. Kuva: epa08327199

Menneisyyttä ovat ne ajat, kun joku naapuri kutsui illalliselle, kysyi saisiko pestä pyykkinsä pesukoneessani, tuli lainaamaan puhelinta jouluyönä tai esitteli luottamuksellisesti terapeuttisia kannabisviljelmiään.

Lähes kaikki tietävät jonkun ystävän tai tutuntutun, joka sairastaa koronavirusta kotikaranteenissa niin, että muut mahdollisesti terveet perheenjäsenet voivat poistua kulkuluvassa mainituille asioille. Tartuntaluvut vievät luottamuksen. Tuntuu, että joku sairastaa naapurissakin.

Eräänä aamuna ovipuhelin soi. ”Laitan pakettisi hissiin. En saa nousta”, mies huusi alhaalta. Aikoina ennen koronaa lähetit pyysivät allekirjoituksen. Nyt vain ulko-ovi kolahti hänen mennessään.

Hissi nousi yli asuinkerrokseni ja pysähtyi johonkin yläkerroksista. Tilasin sen alas. Hissi oli tyhjä. Soitin Amazoniin – minulle oli tosiaan saapunut paketti.

Päädyin soittelemaan ylimpien kerrosten ovikelloja. Suljettujen ovien takaa kysyttiin kuka olen ja mikä on asiani. Erään oven takana naisääni myönsi, että oli hetki sitten noussut hississä paketin kanssa. Ovi pysyi kiinni, kunnes nainen oli tarkastanut nimeni paketista. Sitten turvalukko raksahteli, ja hän avasi oven.

Tällaisina aikoina on helpompi luottaa suurmiehiin, jotka pysyvät sopivan kaukana. Nyt pääministeri Giuseppe Conte, presidentti Sergio Mattarella ja paavi Franciscus ovat Italiassa suosion huipulla. Ainakin hetkeksi taakse on jäänyt maalle tyypillinen poliittinen hajaannus.

Sosiaalisessa mediassa ylistetään hämmentävässä määrin myös avustuskuorman Italiaan lähettänyttä Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

Hengityssuojaimiinkin turvataan tunnepohjalta. Kun lähikaupan myyjä piti hetken taukoa auringossa ilman suojavarusteita, joku varasti hänen käytetyn suojaimensa. Suojavarusteitta liikuimme myös minä ja kämppikseni, joka sai nuhteita vanhalta rouvalta: ”Missä on maskisi? Mutta sinähän siinä kuolet ennen minua.”

Toinen rouva ehdotti, että peittäisin naamani huivilla, lisäten: ”Olen kyllä iloinen että Boris Johnson sai tartunnan.”

Riidelleet ystävät tekevät kuitenkin korona-aikoina rauhan – tapaamislakeja rikkoen, sillä vieraiden kutsuminen on kiellettyä. Parempi lounastaa laittomasti yhdessä kuin ottaa riski kuolla riidoissa, ajattelivat sosialisti- ja fasistiystäväni. Toisella on kodin seinällä paraatipaikalla Itä-Saksan pitkäaikainen kommunistijohtaja Erich Honecker, toisella Italian diktaattori Benito Mussolini.

Italiassa fasismi ja sosialismi elävät. Koronatunnelin jälkeinen aika näyttänee, mihin suuntaan tuleva epävakaus ja taloudelliset ongelmat puretaan. Nyt nälässä supermarketeista varastetaan ruokaa ja pimeitä töitä tehneillä ei ole näyttää valtiolle työhistoriaa, joka oikeuttaisi tukiin.

Koronamyrskyssä sekä sosialisti että fasisti ovat kuunnelleet paavia, joka viime viikolla puhui yksin sateessa Pietarinkirkon aukiolla: ”Olemme samassa veneessä, hauraina ja eksyneinä.”

Italian yleisradioyhtiö RAI:lla Paavi Franciscusta verrataan paavi Pius XII:een, joka rohkaisi kansaa Rooman pommitusten aikaan vuonna 1943.

Menot