fbpx
Uutiset

Italia näyttää suuntaa Euroopalle

Pääministeri Silvio Berlusconin, 75, valtakausi Italiassa päättyi lopulta sangen mutkattomasti. Hetken vitkuttelun jälkeen hän ymmärsi, että sekä hän että Italia ovat tilanteessa, jossa pääministerin on vaihduttava.

Berlusconi on kuitenkin edelleen kaksin käsin kiinni maansa politiikassa. Eläkkeelle hän tuskin siirtyy, seuraava maali voisi hyvin olla ehdokkuus parin vuoden päässä häämöttävissä presidentinvaaleissa.

Italiaa johti erikoinen, ajoittain käytöstavoista viis veisaava liikemies. Pääministeri huomattiin ja hänestä puhuttiin, mikä oli ehkä tarkoituskin. Kun tuuli tarpeeksi yltyi, Berlusconi otti aseekseen vuolaat selitykset.

Hänellä on Italiassa kiihkeitä kannattajia, niin myös vihollisia. Myös Suomessa Berlusconista on tehty jonkinlaista politiikan vitsiä, helppoheikkiä.

Kuva on yksipuolinen ja unohtaa kokonaan sen tosiasian, että Berlusconi nousi Italian ykköspoliitikoksi kansan tuella aivan demokratian pelisääntöjen mukaisesti.

Harhaista olisi myös kirjata Italian vaikeat talousongelmat hänen valtakautensa virheiksi. Berlusconin suurin synti oli se, että hän jatkoi Italian johtamista aivan liian kauan vanhoilla nuoteilla.

Berlusconilla olisi ilmeisesti ollut taitoa ja poliittista voimaa puuttua kovalla kädellä talouden kipeisiin ja nyt kärjistyviin ongelmiin.

Italiassa ei ole kunnioitettu talouden perusoppeja. Kun menot ovat kauan tuloja suuremmat, velkataakka tietysti kasvaa ja lopulta velkaa onkin sitten liikaa. Italian velka on noin 120 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Maan pääministeriksi on nousemassa talouden arvostettu asiantuntija, EU:n ex-kilpailukomissaari Mario Monti. Hänen hallituksensa ministerilistan pitäisi olla valmis muutamassa päivässä.

Puolueiden voimin Italiaa ei olla nostamassa jaloilleen, sillä Monti kokoaa virkamieshallitusta. Tilanne on tämä: poliitikot sotkivat pahan kerran asiat ja nyt virkamiesministerit joutuvat tekemään likaiset työt.

Montiin kohdistuu valtavia paineita koko Euroopassa. Hänen tehtävänsä on pelastaa maailman kahdeksanneksi suurin valtio talouden haaksirikolta.

Italia on Kreikan rinnalla iso tekijä Euroopassa ja maailmantaloudessa. Maan talouden ongelmat uhkaavat eurooppalaisen talouden jo nyt pahasti horjuvaa vakautta.

Italian ja Mario Montin syntyvän hallituksen voi nähdä kuitenkin myös Euroopan mahdollisuutensa. Jos Monti onnistuu ennen muuta vakuuttamaan markkinat, talouden tummat pilvet voivat vähitellen väistyä euromaiden taivaalta.

Helppoja voittoja ei ole näköpiirissä. Älykkääksi talousmieheksi arvioitu Monti hallituksineen kyllä kykenee sopimaan talousohjelmasta, mutta se tarvitsee sille poliittisen tuen.

Italiassa on hyvin vähän tilaa poliittiselle pelille. Kokonaan toinen asia on se, haluavatko puolueet ja poliitikot tämän kylmän tosiasian edessä taipua. Monti tuskin suostuu politiikan pelinappulaksi.

Menot