fbpx
Uutiset

Italialainen lomayritys haastatteli suomalaisnuoria kesätöihin

Italialainen hotelli- ja ravintola-alan yritys kutsui haastatteluun Hämeenlinnaan 34 valitsemaansa suomalaisnuorta, joita kiinnostaa kesätyö yrityksen lomakeskuksissa Pohjois-Italiassa. Hakijoita oli kaikkiaan 123.

-Toivomme löytävämme Suomesta 15 työntekijää. Otamme enemmänkin, jos sopivia nuoria täältä löytyy, sanoo toimitusjohtaja Walter van de Haar.

Yritys löysi suomalaiset nuoret Eurooppalainen työnvälityksen EURES:n kautta. Hämeenlinnan TE-toimisto vastaa työntekijähaun käytännön järjestelyistä Suomessa.

-Ensi kertaa eurooppalainen työnantaja on Hämeenlinnassa rekrytoimassa työntekijöitä koko Suomesta. Yritys ei järjestä muuta rekrytointia Suomessa, TE-toimiston EURES-neuvoja Hannele Soirila kertoo.


Disneyland ilman huvipuistoa

Italialainen työnantaja muodostuu kahdesta yrityksestä, joilla on samat omistajat ja yhteinen rekrytointi. Yritys nimeltä Art & Show on keskittynyt järjestämään lomakeskuksiinsa vapaa-ajan viihdettä ja R.T.M. ravintolapalveluita.

Hannele Soirila on käynyt yhdessä yrityskaksikon lomakeskuksessa Garda-Järvellä. Hän vertaa nuorten tulevia työpaikkoja Disneylandiin.

-Disneylandista ne eroavat siinä, ettei siellä ole huvipuistoa. Ne ovat lähinnä lomakyliä. Toimintaa on camping-alueilla, jotka ovat kuitenkin erilaisia kuin Suomen leirintäalueet. Puitteet ovat hienoja.


Surffiohjaajaksi tai tiskaajaksi

Lomakylät ovat Garda-Järvellä sekä rannikolla Venetsian lähellä. Kesätyö Italiassa on kausityötä, jossa tehtävät vaihtelevat ravintolatyöstä erilaisiin ajanviete- ja urheiluohjauksiin.

Hämeenlinnassa yritys haki esimerkiksi fitness-, surffi- ja kanoottiohjaajia, tanssijoita ja lastenohjaajia sekä pitsantekijöitä, tarjoilijoita ja tiskaajia.

Työntekijöiltä toivotaan englannin lisäksi mielellään saksan taitoa. Italian taitoa ei vaadita, mutta se lasketaan eduksi.

-Työ on rankkaa, koska työpäivät ovat pitkiä, mutta työ on myös hauskaa, Walter van de Haar pohjustaa suomalaisille työnhakijoille.


Euroopan kattava työmarkkina

Italialaisyritys ei ole aiemmin etsinyt kesätyöntekijöitä Suomesta, vaan työntekijät on haettu Keski-Euroopasta, Norjasta ja Tanskasta.

Rekrytointi on tänä vuonna laajennettu Suomen lisäksi Ruotsiin, Puolaan ja Ranskaan, Maltaan ja Slovakiaan.

Hämeenlinna TE-toimisto ja italialaiset löysivät toisensa Hannele Soirilan avulla. Hän tapasi yrityksen henkilöstöjohtajan Italiassa ja sopi rekrytoinnin aloittamisesta Suomessa.

-Rekrytointi jatkuu ehkä ensi vuonna, jos tämä onnistuu hyvin ja molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä kesään.

Aiemmin Soirila välitti työntekijöitä italialaiseen huvipuistoon. Hän lopetti yhteistyön, koska huvipuisto ei pystynyt järjestämään työntekijöille asuntoja ja palkka oli pieni.

Nyt tarjolla oleva lomakeskustyönantaja takaa asunnon ja ruoan talon puolesta sekä tietyn vähimmäispalkan.

-Käytin EURES-neuvontajärjestelmää hyväksi tarkistaakseni, että työnantaja on kunnollinen. Sitä suositteli kaksi eurooppalaista neuvojaa, jotka ovat olleet tekemisissä yrityksen kanssa. (HäSa)

Menot