Uutiset

Itänaapurin muisti pätkii

Suomalaisilta vaaditaan nyt malttia ja ymmärtämystä itänaapurin tiuhaan toistuneissa rajaloukkaustapauksissa. Se, että Venäjä kiistää millään tavoin loukanneensa Suomen ilmatilaa ei ole yllätys.

Kysymys ei ole vänkyröinnistä, vaan huonosta lähimuistista ja selektiivisestä pitkäaikaismuistista. Muistikatkoksia itärajan takana on sattunut ennenkin. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Mainilan laukaukset.

Ottaa aina aikansa ennen kuin tapahtumien todellinen kulku palautuu venäläisten mieleen. Mainilassa punasotilaat pussauttelivat vahingossa tykkejään, mutta unohtivat niin tehneensä ja vikapääksi arvottiin Suomi. Syttyi talvisota.

Jatkosodan alettua Mainilan paukkuja ei kukaan ehtinyt edes muistella ja sodan jälkeen kaikki aika meni kädet nyrkissä ystävyyttä vakuutellessa. Mainilan laukausten oikea ampuja selvisi vasta puolisataa myöhemmin, kun venäläisten muisti alkoi valikoidusti palata.

Kunhan maltamme odottaa, muutaman kymmenen vuoden kuluttua joku naapurissa muistaa koukkailleensa luvatta Suomen taivaalla.

Läntiset naapurit ovat venäläisten muistin heikko kohta. Tämän tietävät myös Baltian maat, joiden Venäjä yhä muistaa liittyneen suosiolla Neuvostoliittoon. Asiasta aiemmin kovin vaitonaisina olleet baltit, inttävät nyt Neuvostoliiton miehittäneet maansa. Naton kainalosta on turvallista huudella.

Hyvämuistinen evakko

Hämeenlinna

Päivän lehti

5.8.2020