Uutiset

Itärajalla otetaan hiv-testejä ja jaetaan kondomeja - taustalla hiv-tartuntojen määrä

Helsinki
09.06.2018, 11:37

Kotimaa

Suomen itärajan ylittävillä on tänä viikonloppuna tilaisuus selvittää hiv-tilanteensa hetkessä. Suomen Punaisen Ristin ja Hivpointin turvaseksipartiot ottavat testejä ja jakavat seksitietoa Imatran, Vartiuksen ja Niiralan raja-asemilla tänään ja huomenna.
Partioinnin syy on se, että itärajan sairaanhoitopiireissä on todettu suuri määrä hiv-tartuntoja muuhun Suomeen verrattuna. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin mukaan huomattava osa todetaan ikääntyneillä miehillä, jotka ovat saaneet tartunnan Venäjän puolelta aivan rajan tuntumasta.
Imatralla ja Vartiuksessa päivystys alkoi jo eilen. Hivpointin erityissuunnittelija Pia Västinsalo kertoo, että partiot on otettu hyvin vastaan ja kiinnostusta on riittänyt.
Sormenpäästä otettavan, maksuttoman ja nimettömän pikatestin tuloksen saa minuutissa. Jos tulos on positiivinen, testattu opastetaan varmistusnäytteeseen omalle terveysasemalleen, sillä rajalla ei ole välineitä suoniverinäytteiden ottamiseen.
– Toki jäämme tarvittaessa juttelemaan testattujen kanssa ja käsittelemme tilannetta heidän kanssaan, Västinsalo sanoo.
Västinsalon mukaan pikatestitulos on täysin luotettava, jos tartuntakontaktista on kulunut ainakin kolme kuukautta.

Hiv-kotitesti voi kohentaa tilannetta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa todettiin viime vuonna 158 uutta hiv-tartuntaa. Etelä-Karjalassa tartuntoja todettiin 6,1 jokaista 100 000:a asukasta kohti, kun koko maan vastaava lukema on 2,9.
Itärajalla tartunnan saaneiden suomalaismiesten keski-ikä on viime vuosina ollut yli 60 vuotta. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin pohjoisten kuntien tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Ville Verta kertoo SPR:n tiedotteessa, että joidenkuiden kohdalla tartunta on edennyt diagnosoimattomana hengenvaaralliseen aids-vaiheeseen.
Västinsalo arvioi, etteivät iäkkäät hakeudu hiv-testeihin, koska he eivät ole saaneet koulussa nykyisen kaltaista seksuaaliterveyskasvatusta. Lisäksi terveydenhuollon ammattilaiset eivät välttämättä ota puheeksi seksiin liittyviä asioita iäkkäitä hoitaessaan.
– Pienillä paikkakunnilla kynnys hiv-testiin menemiseen tutulle terveydenhoitajalle voi olla korkea, Västinsalo toteaa.
Västinsalo toivoo, että tässä kuussa Suomeen tuleva hiv-kotitesti parantaa tilannetta. Testejä tehdään nimettömästi myös Punaisen Ristin pluspisteillä ja Hivpointin toimipisteillä Suomen suurissa kaupungeissa.

Passi, hammasharja ja suosikkikondomi mukaan

Partioiden jakamissa turvaseksipakkauksissa on kolme erilaista kondomia ja liukuvoide. Välineiden antamisen ohella partioiden tehtävänä on muistuttaa, että kondomit kannattaa pakata mukaan kotimaasta – myös muualle kuin Venäjälle lähdettäessä. Suomalaisten ulkomailla saamista hiv-tartunnoista merkittävä osa on THL:n mukaan miesten Thaimaassa saamia tartuntoja.
– Joissakin maissa kondomeja voi olla vaikea löytää tai ne ovat huonolaatuisia, eikä käyttäjä voi tietää, onko niitä säilytetty oikein, Västinsalo sanoo.
Västinsalo muistuttaa, että yksi huono kokemus kondomin käytöstä ei tarkoita, ettei sopivia olisi saatavilla. Myös siksi itselle mieluisinta mallia kannattaa pakata mukaan matkoille, jotta kondomi ei hajoa esimerkiksi väärän koon vuoksi.
Hiv-tartunnasta liikkuu edelleen paljon vanhentunutta tietoa. Västinsalon mukaan yksi partioinnin tavoitteista on kertoa, että tartunnan saanutkin voi oikean lääkityksen avulla elää normaalia elämää, saada terveitä lapsia ja harrastaa turvallista seksiä ilman tartuntariskiä.

https://www.punainenristi.fi/uutiset/20180605/itarajan-sairaanhoitopiireissa-todettu-suuri-maara-hiv-tartuntoja
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/seuranta-ja-epidemiat/tartuntatautirekisteri/tartuntataudit-suomessa-vuosiraportit/tautien-esiintyvyys/hiv-ja-aids-esiintyvyys

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic