fbpx
Uutiset

Itävallan oikeistopopulistit lähtivät hallituksesta – koko hallitus voi kaatua videoskandaaliin

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz haluaisi nimittää hallitukseensa asiantuntijoita ministereiksi oikeistopopulistien lähdön jälkeen. Kuva: CHRISTIAN BRUNA
Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz haluaisi nimittää hallitukseensa asiantuntijoita ministereiksi oikeistopopulistien lähdön jälkeen. Kuva: CHRISTIAN BRUNA

Itävalta saattaa ajautua virkamieshallituksen johdettavaksi. Näin käy, jos liittokansleri Sebastian Kurz menettää luottamuksen parlamentin äänestyksessä. Luottamus mitataan luultavasti tänään.

Itävalta suistui poliittiseen kriisiin viikonvaihteessa, kun saksalaislehdet Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung julkaisivat perjantaina videon, jolla varaliittokansleri Heinz-Christian Strache käy poliittista kauppaa venäläisoligarkin lähisukulaiseksi esittäytyneen naisen kanssa.

Kurz edustaa Itävallan vanhaa valtapuoluetta, konservatiivista Kansanpuoluetta (ÖVP). Strache puolestaan on johtanut hallituksen toista puoluetta, oikeistopopulistista Vapauspuoluetta (FPÖ).

Kurzin hallitus muodostettiin joulukuussa 2017. 32-vuotias Kurz on Euroopan nuorin hallitusvankkurien vetäjä.

Maahanmuuttajat samaan paikkaan

Ensin erosi Strache itse hallituksen kakkosmiehen paikalta.

Sitten Kurz pyysi sisäministeri Herbert Kickliä lähtemään, koska Kickl oli videon ottohetkellä heinäkuussa 2017 Vapauspuolueen pääsihteeri. Vapauspuolue ja Venäjän valtapuolue, Yhtenäinen Venäjä solmivat yhteistyösopimuksen vuonna 2016. Kickl oli tässä kuviossa tärkeä lenkki.

Hallitustyöskentelyssä sisäministeri Kickl on hätkäyttänyt radikaaleille ehdotuksillaan maahanmuuttajien kohtelusta. Hän on esimerkiksi ehdottanut turvapaikkapäätöstä odottavien keskittämistä tiettyihin paikkoihin. Puheenparressa kuultiin kaikuja natsiajasta.

Kickl ei suostunut lähtemään vapaaehtoisesti. FPÖ asettui Kicklin tueksi ja ilmoitti, että kaikki sen seitsemän ministeriä jättävät hallituksen.

Virkamieshallitus näköpiirissä

Liittokansleri Kurz ja presidentti Alexander Van der Bellen sopivat alustavasti, että Itävallassa pidetään ennenaikaiset vaalit syyskuussa. Kurzin ajatuksena on korvata Vapauspuolueen ministerit puolueisiin kuulumattomilla asiantuntijoilla.

Yhtä mahdollista tosin on, että Itävallan vie vaaleihin puhdas virkamieshallitus. Epäluottamuslausetta Kurzille on esittänyt Jetzt-puolue, joka on vihreistä eronneen Peter Pilzin perustama puolue.

Myös suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit (SPÖ) on vihjannut kannattavansa epäluottamuslausetta. Kurzin kohtalo sinetöityy, jos FPÖ liittyy kostoksi oppositiorintamaan.

Lännen tiedustelupalvelujen ansa

Itävallan poliittiseen kriisiin syösseen videon taustat ovat yhä epäselvät. Saksalaislehdet kertovat, että heillä on videomateriaalia kuusi tuntia viinanhöyryisestä illanvietosta luksushuvilalla Ibizan saarella heinäkuussa 2017.

Strachen lisäksi paikalla olivat hänen puoluetoverinsa Johann Gudenus ja nimetön nuori venäläisnainen, joka väittää olevansa venäläisen oligarkin lähisukulainen.

Tapaaminen näyttää Strachelle viritellyltä ansalta. Mutta kuka sen oli järjestänyt?

Itävallan suurin lehti Kronen Zeitung – jonka omistusjärjestelyistä ja linjanmuutoksista myös puhuttiin Ibizalla – arvelee, että asialla olivat läntiset tiedustelupalvelut, koska tapaamisen järjestelyt olivat niin ammattitaitoiset.

Ansan tarkoituksena olisi lehden mukaan ollut saattaa Strache ja FPÖ huonoon valoon, sillä Kurzin hallituksessa tärkeät puolustus- ja sisäministerin salkut olivat Vapauspuolueen edustajilla.

Monet länsimaat olivat lopettaneet turvallisuuspoliisien yhteistyön Itävallan kanssa, koska ne pelkäsivät arkaluonteisten tietojen vuotavan Moskovaan.

Menot