fbpx
Uutiset

Itävallan poliisi: 42:ta ihmistä salakuljettaneet miehet ovat Suomesta

Itävallassa pidätetyillä, ihmissalakuljetuksesta epäillyillä miehillä on vahvat sidokset Suomeen, Itävallan poliisi kertoo Lännen Medialle.
 
Miehet kuljettivat Suomeen rekisteröidyssä rekassa 42:ta pakolaista toissaviikon sunnuntaina, kun Itävallan poliisi pysäytti auton Aistersheimin kylässä, lähellä Saksan rajaa.

Suomessa asiasta uutisoivat useat tiedotusvälineet. Tuolloin ei kuitenkaan ollut tiedossa kuljettajien sidoksia Suomeen.

Tutkintaa kommentoiva Klaus Scherleitner Ylä-Itävallan osavaltion poliisista sanoo, että toinen miehistä on Suomen kansalainen ja toiselle on myönnetty oleskelupa Suomesta.

Miehet ovat irakilaistaustaisia. Kumpikin miehistä ajoi rekkaa.

Vuonna 1973 syntyneellä miehellä on Suomen kansalaisuus, ja hän on kirjoilla Espoossa. Vuonna 1986 syntyneelle miehelle on myönnetty oleskelulupa Suomesta, ja hän on kirjoilla Vantaalla.

Scherleitner sanoo, että miehet ovat olleet kuulusteluissa vaitonaisia. Miehet ovat myöntäneet ajaneensa ajoneuvoa. Heiltä ei ole saatu vastausta muun muassa siihen, kuuluvatko he ihmissalakuljetusta harjoittavaan organisaatioon.

– Tapauksessa on viitteitä järjestäytyneestä rikollisuudesta, minkä vuoksi [Itävallan] keskusrikospoliisi on ottanut asian tutkintaansa. Tapaus etenee syyttäjälle luultavasti seuraavien viikkojen tai kuukausien kuluessa.

Poliisin tutkinnassa ei ole selvinnyt, tunsivatko kylmäauton kuljettajat salakuljettamiaan pakolaisia. Scherleitner ei tiedä, missä vaiheessa Itävallan keskusrikospoliisin tutkinta etenee.

Scherleitner arvioi, että mikäli oikeus katsoo miehet syyllisiksi ihmissalakuljetuksiin, heitä odottaa kovat tuomiot.
 
– Ihmisiä oli kyydissä paljon ja tilat olivat todella ahtaat. En tietenkään jaa rangaistuksia, mutta vastaavanlaisista rikoksista voi seurata jopa 4 vuoden ehdoton tuomio.
 
Kylmäautossa oli 29 miestä, 5 naista ja 8 lasta. Poliisin mukaan salakuljettavista ihmisistä 38 oli Irakista ja nelihenkinen perhe Syyriasta.
 
Scherleitnerin mukaan osa pakolaisista kertoi kuulusteluissa, että he maksoivat Irakista Saksaan suuntautuneesta matkasta 8 500 dollaria henkeä kohden.
 
– Jututimme heistä noin kymmenen henkilöä. Pakolaiset nousivat kyseisen rekan kyytiin Unkarista, Scherleitner kertoo, muttei osaa sanoa, miten pakolaiset olivat kulkeneet Irakista Unkariin.
 
Poliisi rekisteröi pakolaiset Itävallassa. Kaikki autosta löytyneet pakolaiset olivat viranomaisen mukaan hyväkuntoisia ja jatkoivat kuulustelujen jälkeen junalla Saksaan.
 
– Osa haastateltavista kertoi määränpääkseen Saksan. Autosta ja kuljettajista päätellen osa on voinut jatkaa matkaansa Suomeen.
 
Ylen mukaan kylmälaitteilla varustettu rekka on rekisteröity elokuun puolivälissä suomalaiselle osakeyhtiölle, joka harjoittaa muun muassa ravintolatoimintaa.
Yhtiön johtaja on ulkomaalaistaustainen, noin 40-vuotias mies. Lännen Media ei tavoittanut miestä.
 
Scherleitnerin mukaan Suomen keskusrikospoliisi on auttanut Itävallan poliisin tutkintaa lähettämällä tietoja auton omistajasta.
 
– Näyttää siltä, että henkilö, joka ajoi rekkaa, on myös sen omistaja, Scherleitner sanoo ja viittaa rekisteröintitodistukseen.
 
Auto on aiemmin ollut kukkia myyvän yrityksen omistuksessa.
 
Itävaltaa järkytti elokuussa paljastunut tapaus, jossa salakuljettajien matkassa liikkuneille 71 pakolaiselle kävi kohtalokkaasti. Kaikki 71 pakolaista löydettiin kuolleena tienvarteen hylätystä rekasta. Pakolaiset olivat ilmeisesti tukehtuneet autoon.

Asiasanat

Menot