Uutiset

Itävalta on Venäjän presidentille mieluinen vierailukohde EU:ssa

Helsinki
04.06.2018, 15:27

Ulkomaat

Venäjä on luotettava kauppakumppani, jonka kanssa EU:n pitäisi pian päästä takaisin normaaliin kanssakäymiseen. Tällaisen käsityksen vahvistumista ei panisi pahitteeksi tiistaina Wienissä pistäytyvä presidentti Vladimir Putin.
Itävalta on Putinille varsin ongelmaton vierailukohde. Maa ei liittynyt maaliskuussa Suomen ja Ruotsin tavoin EU:n enemmistön rintamaan ja karkottanut venäläisdiplomaatteja Salisburyn hermomyrkkyiskun jälkeen.
– Itävalta on puolueeton maa ja näkee itsensä sillanrakentajana idän ja lännen välillä, liittokansleri Sebastian Kurz perusteli tuolloin.
Putin vierailun alla Itävallan hallituksen kakkosmies, varaliittokansleri Heinz-Christian Strache linjasi, että EU:n ”hankalista Venäjä-pakotteista” pitäisi jo päästä eroon. Strache pääsee tiistaina neuvottelemaan Putin kanssa kasvokkain yhdessä liittokansleri Kurzin kanssa.

”Haluamme EU:n menestyvän”

Strachen äärioikeistolainen vapauspuolue FPÖ solmi pari vuotta sitten yhteistyösopimuksen Venäjän valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän kanssa. Läntisissä tiedustelupiireissä huolta on herättänyt mahdollinen salaisten tietojen vuotaminen, koska Itävallan puolustus- ja sisäministeriöt – eli myös tiedustelutoiminta – ovat FPÖ:n johdossa.
EU:ssa Itävallan on pelätty olevan yksi heikoista lenkeistä yhteisessä rintamassa kansainvälistä oikeutta rikkovaa Venäjää vastaan tai ainakin otollinen kohde Putinin hankkeelle vahvistaa jakolinjoja EU:n sisällä. Toistaiseksi Itävalta on pysynyt EU-ruodussa ja Venäjän vastapakotteet koskevat myös sitä.
Itävallan television ORF:n haastattelussa vierailun alla Putin kiisti haluavansa hajaannusta.
– Olemme paljon kiinnostuneempia siitä, että EU on yhtenäinen ja menestyy, koska se on tärkein kauppa- ja talouskumppanimme.

Kaasutoimituksia jo puoli vuosisataa

Itävalta on ensimmäinen EU-maa, jossa Putin vierailee uudelleenvalintansa jälkeen. Ajankohdan sanelee Itävallan ja Neuvostoliiton 50 vuotta sitten solmima sopimus kaasun toimittamisesta Siperiasta Eurooppaan.
Sopimuksen nykyiset osapuolet, itävaltalainen ÖMV-yhtiöja Venäjän Gazprom ovat muistuttaneet, etteivät luotettavat kaasutoimitukset katkenneet edes kylmän sodan vuosina. Samat yhtiöt sopivat sittemmin kariutuneesta South Stream -putkihankkeesta kesäkuussa 2014, kun Putin monien kauhuksi vieraili Wienissä pian Krimin valtauksen jälkeen.
Luotettavan energiantoimittajan imagolla on Venäjälle tilausta nyt kun Nord Stream 2 -kaasuputkihanke on pahassa vastatuulessa monissa EU-maissa.
Putinin päivän vierailuun Wienissä on ahdettu neuvottelujen ja seremonioiden lisäksi myös kulttuuria. Presidentti avaa taidehistoriallisessa museossa näyttelyn, johon on saatu lainaksi töitä Pietarin Eremitaasista.

http://tvthek.orf.at/profile/ZIB-800/12288249/ZIB-800/13978802/Putin-Interview-vor-Wien-Besuch/14310587

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic