fbpx
Uutiset

Itävaltaan ennenaikaiset vaalit "niin pian kuin mahdollista" – Varaliittokansleri erosi salavideon paljastaman korruptiotapauksen vuoksi

Itävallan varaliittokansleri Heinz-Christian Strache lupasi salaa kuvatulla videolla järjestävänsä julkisia rakennushankkeita oligarkin sukulaisena esiintyneelle naiselle. Vastapalveluksena Strache olisi saanut poliittista ja taloudellista tukea.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz pyytää maahan ennenaikaisia vaaleja, Kurz sanoo mediatiedotteessa.

– Jo riittää, Kurz kommentoi koalitiohallitukseensa kuuluvan äärioikeistolaisen vapauspuolueen FPÄ:n aiemmin aiheuttamia skandaaleja ja eilen julkitullutta varaliitokanslerin korruptiotapausta.

Kurz esittää pyynnön uusista vaaleista Itävallan presidentti Alexander Van der Bellenille. Van der Bellen pitää puheen tänään Suomen aikaa 21:45.

Liittokanslerin toive on, että uudet vaalit järjestetään “niin pian kuin mahdollisimman”.

Kurzin oikeistokonservatiivinen kansanpuolue ÖVP muodosti hallituksen varaliittokansleri Heinz-Christian Strachen edustaman äärioikeistolaisen FPÄ:n kanssa.

Tänään Strache erosi korruptiotapauksen vuoksi.

Eronnut Strache lupasi valtion rakennusurakoita venäläisnaiselle

Saksalainen media julkaisi perjantai-illalla salaa kuvatun videon, jossa Strache näyttää olevan valmis ottamaan lahjuksia naiselta, joka esiintyy venäläisen oligarkin veljentyttärenä.

Tänään iltapäivällä Strache ilmoitti kameroiden edessä eroavansa tehtävästään

– Se oli typerää ja vastuutonta. Se oli virhe, Strache sanoi kyyneleitään nieleskellen lehdistötilaisuudessa.

Video on kuvattu Ibizalla vuonna 2017 ennen vaaleja, jotka nostivat Strachen valtaan. Ei ole tiedossa, kuka oli järjestänyt tapaamisen tai kuvannut videon. Videolla esiintyy myös FPÖ:n toinen poliitikko Johann Gudenus.

Videolla nainen tarjoutuu BBC:n mukaan ostamaan puolet itävaltalaisesta Kronen-Zeitung-sanomalehdestä ja sanoo muuttavansa lehden linjan FPÖ:n agendaa myötäileväksi.

Vastalahjaksi Strache, 49, näyttää videolla lupaavan, että voi järjestellä naiselle valtion urakkasopimuksia.

Strache nimeää useita lehden toimittajia, joista hän haluaisi eroon ja sanoo haluavansa Itävaltaan “orbánilaisen mediakentän” viitaten Unkarin äärioikeistolaiseen ja autoritaarisesti maata hallitsevaan pääministeriin.

Strache kielsi tiedotustilaisuudessa tehneensä mitään laitonta ja sanoi olevansa poliittisen ajojahdin kohde.

– Se oli tyypillistä alkoholin vaikutuksen alaista machoilua. Halusin tehdä viehättävään naiseen vaikutuksen ja käyttäydyin kuin mahtaileva teini-ikäinen, hän sanoi.

Menot