Uutiset

Itku tulee parhaista huuruista

Hillosipuli rusahtaa halki, kun ravintola Huviretken keittiöpäällikkö Kati Kallio sivaltaa sitä veitsellä. Puolikkaat jäävät leikkuulaudan eri sivuille makaamaan. Mieto tuoksu leyhähtää ilmaan.

Kati Kallio ei itke.

Säälistä silvottua sipulia kohtaan ei tarvitsekaan kyynelehtiä. Nyt testataan, mikä sipuli itkettää eniten. Kallion leikkuupöydällä vuoroaan odottelevat ruohosipuli, tavallinen valkosipuli, yksikyntinen valkosipuli, purjosipuli, salottisipuli, punasipuli, hopeasipuli ja keltasipuli eli tavallinen ruokasipuli.

Kallio on keittiöammattilainen, jonka kyynelkanavat reagoivat herkästi sipulia leikatessa. Eli hän on tismalleen oikea henkilö tunnustelemaan kipakoiden kasvisten aromeja.

Itkettäviä tai ei, sipulit ovat Kallion suosikkeja.

-Sipuli on hirveän hyvä mauste. Se sopii joka paikkaan. Esimerkiksi valkosipuli on aivan ehdoton. Purjo myös, hän sanoo.

Ruohosipuli näyttää tähän aikaan vuodesta hieman nahkealta. Kallio epäilee tuppaan itketyskykyä jo ennakkoon. Hän on oikeassa. Ei tunnu missään.

-Kesällä tässä on varmasti voimakkaampi tuoksu.

Punasipulit vaikeita kavereita

Veitsi sihahtaa läpi sipulista jos toisestakin ennen kuin Kallion nenä värähtää. Valkosipuli ei vaikuta, ja yksikyntinen valkosipuli on vielä tätäkin miedompi. Purjosipulikaan ei tänään tuo vettä Kallion silmiin.

-Jos kotimaista purjoa pilkkoo kerralla paljon, kyyneleet vuotavat väkisinkin, mutta tämä purjo on mieto, hän pohtii.

Mikäs keittiöpäällikön nenää sitten väräyttää? Se on salottisipuli, se. Pikkuinen ja suippo, mutta melko ärhäkkä.

-Nyt rupeaa vähän jo tuntumaan kyynelkanavapuolella, Kallio raportoi.

Tilanne on siis se, että itkukisan ykkösenä komeilee salottisipuli, kakkosena purjo. Kuusi kokeiltu, kolme jäljellä.
Kallion mukaan punasipulit ovat ”vaikeita kavereita”: välillä ne itkettävät niin, että silmissä kipunoi, mutta välillä ei tunnu miltään. Testin punapinta rouskahtaa lupaavasti, mutta ei saa aikaan kuin pientä kihelmöintiä. Salottisipuli itkettää enemmän, mutta purjon punasipuli peittoaa.

Perinteikkäät, kitkerät huurut

Toiseksi viimeisenä veitsen alle joutuu hopeasipuli.

-Nyt vähän jännittää. En ole ollut hopeasipuleiden kanssa tekemisissä koskaan aikaisemmin, Kallio hymyilee.

Raks. Valkopintainen, hieman valkosipulin näköinen mötikkä on kovaa tekoa. Sisältä se näyttää tavalliselta ruokasipulilta, mutta on paljon kiinteämpi. Kallio arvelee tulevaisuudessa käyttävänsä hopeaista ruokiin, joiden haudutusaika on pitkä.

Leikkuun ja silppuamisen jälkeen Kallio odottaa hetken. Ja tuleehan se sieltä. Terävä lemahdus, joka pakottaa hieman nyrpistämään. Kyyneltä ei kuitenkaan irtoa. Salottisipuli jää kuitenkin nyt toiseksi.

Mutta sitten.

Viimeisenä leikkuulaudalle asetetaan keltasipuli eli se isohko kaveri, jota yleensä sanotaan vain ”sipuliksi”. Veitsi suhahtaa. Keittiön ilmaan hulvahtaa kitkeriä huuruja. Niin voimakkaita, että vaikutukset tuntuvat heti monen metrin säteellä.

-Nyt kyllä tuntuu nenässä ja silmissä. Perinteinen sipuli on pahin itkettäjä. Ainakin nopein, Kallio määrittelee.

Sipuliturnauksen lopullinen itketysjärjestys: keltasipuli, hopeasipuli, salottisipuli, punasipuli, purjosipuli. Loput eivät tunnu missään.

Uimalasit päähän?

Ravintola Huviretkeen sipulit tulevat yleensä valmiiksi pilkottuina, joten keittiöpäällikkö Kati Kallio ei joudu leikkelemään kyyneliä nostattavia kasviksia joka päivä. Kallio tietää silti muutaman niksin sekä kyynelten estämiseksi että sipulinhajun saamiseksi käsistä pois.

-Ammattikoulussa opin yhden niksin kyyneliä vastaan. Kun hengittää suun kautta, sipuli itkettää jostain syystä vähemmän. Toinen vinkki on kuoria sipuli veden alla lavuaarissa.

Kallio kertoo kokeilleensa ja kuulleensa kaikenlaisia niksejä, sillä hänet sipuli saa helposti kyynelehtimään.

-Olen kuullut, että jotkut ravintola-alan ammattilaiset käyttävät uimalaseja. Itse en ole niitä kokeillut, hän nauraa.

-Joistakin sipuleista nousee heti halkaistaessa niin kovat aromit, että leikkaaminen on pakko hetkeksi lopettaa. Sokkona voi vahingossa leikata sormeen. Niinkin on käynyt: peukalosta on pieni pala poissa. Mutta virheistä oppii.

Sipulinhajun Kallio poistaa käsistään sitruunalla.

Valkosipulin tuoksahdus hengityksestä ei hänen tietojensa mukaan sen sijaan häviä kuin ajan kanssa.

Ruokaisa löyhähdys ei ole aina pahasta.

-Tukkoisen nenän saa hyvin auki pitämällä sipulia nenän alla.

Päivän lehti

7.8.2020