Uutiset

Itse tehty juhla on kukkarolle kaikkein kevein

Kun päätät järjestää juhlat, ota käden ulottuville kynä ja paperia.

Ensiksi mieti, mikä on pitojen budjetti.

– Juhliin voi laittaa rahaa paljon tai vähän. Tärkeintä on olla realistinen budjetin suhteen, eikä suunnitella yläkanttiin, evästää kehittämispäälikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta.

Yksi asia nousee ylimmäksi.

– Kun juhlat järjestää, niissä pitää tuntua juhlalta. Erilaiselta kuin arkena. Niin paljon on satsattava aikaa erityisesti, ja rahaa sen verran kuin on käytettävissä.

SITTEN KUN pitojen budjetti on paperilla, juhlien järjestämisen suunnittelu jatkuu listaamalla, millaiset juhlat haluaa ja mitkä ovat isoimmat rahareiät.

– Siitä vaan pilkkomaan käytettävissä olevaa rahaa osiin.

Joku haluaa juhlia varten rempata kotia, toinen satsaa ohjelmaan. Yleensä suurimman menoerän vievät tarjoilut.

– Hätäisyys tulee usein kalliiksi. Edullisimmin selviää, kun antaa juhlien järjestelylle aikaa ja pitää silmät auki ideoille, joita löytyy netistä, kirjastosta ja lehdistä, Arja Hopsu-Neuvonen sanoo.

ITSE TEHTY

Pienen budjetin juhlissa omille taidoille saa hyvän katteen. Suunnittelemalla ajan kanssa sekä tekemällä tarjoilut ja koristelut itse säästyy pitkä penni. Hyvä valmistautuminen on jo osa juhlaa. Jos itse tekemiseen ei ole aikaa eikä osaamista, yksi edullinen vaihtoehto on hyödyntää ruoka-alan opiskelijoiden osaamista. Usein opiskelijat järjestävät juhlia opintojensa päättötöinä.

VASTAVUOROISUUS

Omien taitojen lisäksi juhlissa korostuvat muiden taidot, kun niitä vaihdetaan. Sukulainen tuo juhlaan kuuluisia lusikkaleipiään ja sinä lupaat vastineeksi askarrella koristeet hänen juhliinsa. Juhlat eivät saa olla nyyttärit. Vastavuoroisuus on eri asia.

KUTSUMINEN

Hyvien tapojen mukaisesti vieraat kutsutaan juhliin aina henkilökohtaisesti tavalla tai toisella. Puskaradio ei kelpaa, vaikka budjetti olisi kuinka tiukka.

Edullisimmin kutsun lähettää sähköpostilla, ilmaisten pikaviestipalveluiden tai sosiaalisen median kautta.

KATTAUS

Yhtenäistä astiastoa tärkeämpää on puhtaat ja ehjät astiat. Itseasiassa eriparisuudella voi kehitellä riemastuttavia kattauksia.

Pöytäliinoiksi sopivat lakanat. Hyvä vaihtoehto on ostaa juhlapöytää varten mieluummin uusi kaunis lakana kuin perinteinen pöytäliina, jota tulisi käytettyä vain harvoin.

Astioita ja ruokailuvälineitä kannattaa lainata naapureilta, tutuilta ja sukulaisilta. Samoin pöytiä ja tuoleja.

Kertakäyttöastiat sopivat grillijuhliin, jos sinnekään. Kunnon astiat ovat paitsi juhlavampia myös turvallisempia esimerkiksi keitolle.

KORISTELUT

Juhlapöytä koristautuu vuodenajan mukaan. Keväällä maljakko täyttyy vaikka luonnon varhain kasvuun lähtevien puiden ja pensaiden oksista sekä varvuista.

Huonekasveista maljakkoon voi leikata lehtiä ja kukkia, mutta hygieenisyyssyistä ruokapöytään ei pidä laittaa multaisia ruukkukukkia eikä kovin tuoksuviakaan kukkia.

TARJOILUT

Juhlissa tarjoillaan usein suolaista ja makeaa. Koska suolaiset piirakat tulevat yllättävät kalliiksi, penninvenyttäjä kattaa pöydän maukkaalla keitolla, hyvällä leivällä ja itsetehdyllä levitteellä. Keiton voi tuunata helposti myös esimerkiksi keliaakikoille ja allergisille.

Edullisin jälkiruoka on perinteinen täytekakku ja kahvi. Lapsille voi tarjota pikkuleipää ja mehua.

Täytekakkujen koristeluun uppoaa yllättävästi rahaa. Valmiiden marsipaanikukkien sijaan yhdestä pötköstä marsipaania saa itse tehden runsaan koristelun.

Täytekakun pohjat voi hyvin tehdä etukäteen pakastimeen. Samoin kahvikakut ja pullan.

Juhlaan kuuluu tuoreus, siksi pakastamisessa on muistettava, että leipomukset pakastaa heti, kun ne ovat jäähtyneet.

Puolivalmisteista, kuten voitaikinasta, saa edullisesti maukasta tarjottavaa. Myös esimerkiksi hapankorpusta voi valmistaa suolaisia rullia.

JUOMAT

Sima on edullinen ja sopiva juhlajuoma muulloinkin kuin vappuna. Myös itsetehty kotikalja ja teepohjaiset boolit sopivat pienen budjetin juhlaan samoin raikas vesi sitruunalla tai kurkulla maustettuna.

Marja-Riitta Vuorela

Asiasanat

Päivän lehti

9.4.2020