Uutiset

Itsekkyys on maan todellinen uhka

Hämeenlinna 6.12.2004

Tänään itsenäisyyspäivänä Suomi hiljentyy nöyränä kunnioittamaan viime sodissa menehtyneiden suomalaisten ja elossa olevien sotaveteraanien mittaamattomia uhrauksia. Vuoden 1944 katkeran rauhan jälkeen historiaa on montakin kertaa kirjoitettu uudelleen. Tarkentunut kuva myrskyn vuosista ei jätä mitään epäselväksi: Suomi säilyi itsenäisenä kansakuntana taistelujen ansiosta.

Muistoilla maa ei voi rakentaa tulevaisuuttaan. Muulloinkin kuin itsenäisyyspäivänä kansakunnan on kyettävä vastaamaan kysymykseen, miten pieni valtio aikoo pitää kiinni itsemääräämisoikeudestaan kymmenen vuoden ja satojenkin vuosien kuluttua. Valtion käsitettä on aiheellista täsmentää: kansa haluaa kehittää Suomea tästä eteenpäinkin pohjoismaisena hyvinvointivaltiona.

Itse tavoitteesta ollaan kansan keskuudessa perin yksimielisiä. Tuskin kukaan ainakaan ääneen saattaa kyseenalaiseksi hyvinvointivaltion perusperiaatteita. Muun muassa huolenpito apua tarvitsevasta lähimmäisestä, vastuu kokonaisesta Suomesta ja tasa-arvon kaikinpuolinen edistäminen nojaavat arvomaailmaan, joista läntinen sivistysvaltio ei kasvojaan menettämättä voikaan luopua.

Hyvinvointia on, pahimmassa tapauksessa, romuttamassa itsekkyys, henkilökohtaisten etujen saalistaminen ja jopa suoranainen kylmä välinpitämättömyys sekä yksilöistä että kansakunnan kokonaisuudesta. Mikä on kovalla työllä ja varsinkin sotien aikana uhrauksin rakennettu, sen voi sokea itsekeskeisyys tuhota.

Itsekkyyden uhka sietää ottaa todesta erityisesti siksi, ettei yhteiskunnan perustaa, ja samalla hyvinvointia, rapauttava tuho ole näkyvä äkkirysäys. Tuho etenee hiljaa ja siksi suomalaisten on helppo sulkea silmänsä koko ilmiöltä. Helpoin vaihtoehto on jatkaa elämää kuin mitään järkyttävää ei edes voisi Suomessa tapahtua!

Kuka saalistaa lyhyen tähtäimen etuja? Ikävä kyllä kukaan ei ansaitse tässä asiassa täydellistä synninpäästöä. Suomalainen pitää eduistaan kiinni, vaikka ne kustannettaisiin lainarahalla. Opin siitä, että nyt otettu velka lankeaa aina tulevien sukupolvien maksettavaksi ja on siksi pois nykyisten lasten hyvinvoinnista, kansa mielellään torjuu. Tosiasioita ei kuitenkaan voi juosta karkuun.

Itsekkyys ja etujen vaaliminen ovat totista elämää politiikassa sekä myös talouselämässä ja työmarkkinoilla. Ministeri Aatos Erkko varoitti ansiokkaasti yritysmaailmaa kvartaalitalouden kielteisistä seurauksista. Menestyvissä yrityksissä täytyy olla taitoa katsoa kauas tulevaisuuteen! Työmarkkinoilla kaivataan perinteisen vastakkainasettelun tilalle väkevää yhteistyön henkeä, mistä lopulta sangen mutkattomasti syntynyt tupo-ratkaisu on rohkaiseva esimerkki.

Suomen uhkaksi on laskettava myös mukavuudenhalu. Laatu vaatii tekoja, ajoittain rajuakin kieltä ja kovistelua. Näitä lääkkeitä tarvitsevat uudistuakseen erityisesti suomalainen koulutus- ja tutkimusjärjestelmä, joiden merkitys hyvinvoinnin turvaamisessa on aivan ratkaiseva.

Helpoin vaihtoehto on jatkaa elämää kuin mitään järkyttävää ei edes voisi Suomessa tapahtua!

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic