Uutiset

Itsenäistä suunnittelua

Hämeen Sanomat kertoi viikko sitten hämeenlinnalaismiehestä, joka oli rakentanut akkuporakonekäyttöisen konetuliaseen. Porakoneen lisäksi vain aseen piippu on tehdastekoinen.

Juuri tätähän me tarvitsemme ja juhlapuheissa ylistämme: uutta ja ennakkoluulotonta innovaatiota, asioiden rohkeaa yhdistelyä, luovuutta! Sitten kun ennakkoluuloton pellepeloton tuo työnsä viimein näytille, seurauksena onkin käräjäreissu.

Hämeenlinnalaismies oli vienyt poliisiasemalle luvanhakureissullaan huomaavaisesti vain kuvan suunnittelemastaan ihmeaseesta. Porakonekiväärin kanssa ei oikein parane tunkeutua poliisiasemalle.

Onneksi Hämeenlinnan käräjäoikeudelta löytyi ymmärrystä. Aseen iäkästä rakentajaa uhkasi vankeustuomio, mutta oikeus jätti hänet tuomitsematta, koska katsoi, ettei mies ollut ymmärtänyt, ettei kukaan saa omin päin ryhtyä moisia tappokoneita suunnittelemaan.

Akkuporakone on nykyään melkein joka kodin mainio tarvekalu. Halpoja kiinalaisvalmisteisia poria saa parilla kympillä. Ei kuitenkaan kannata lähteä katkaisemaan isoisän pienoiskivääriä ja istuttamaan siihen porakonetta. Takaan, ettei onnistu.

Hämeenlinnalaismieheltä kului peräti parikymmentä vuotta toimivan aseen värkkäämiseen. Voi vain arvailla miten paljon sinnikkyyttä tarvittiin. Lopputuloksena oli laite, joka saa asiantuntijoiden leuat loksahtamaan lattiaan.

Ihmetellä sopii, missä silloin mentiin, kun kukaan ei herännyt ihmettelemään yksityistä konetuliaseen suunnittelijaa, kun mies oli tarjonnut keksintöään avoimesti sekä Sakolle että puolustusvoimille. Olisi voinut moinen jo tuolloinkin kiinnostaa poliisia.

Nyt pyssy on rikoslaboratorion kokoelmissa. Suunnittelija pahoittelee aseen menetystä ja pelkää, että joku kopioi sen ja rikastuu. Huoli on turha. Kunniaksi keksijälle: siihen ei varmaankaan pysty kukaan.

Itsenäisyyspäivän lähestyessä ajatus kääntyy toiseen itsenäiseen suomalaiseen asesuunnittelijaan, Aimo Lahteen.

Viialassa vuonna 1896 syntynyt ja vuonna 1970 Jyväskylässä kuollut Aimo Johannes Lahti ideoi Suomi-konepistoolin ja Lahti-Saloranta -pikakiväärin. Lisäksi Lahti vaikutti siihen, että venäläinen sotilaskivääri muuttui Pystykorvaksi ja Ukko-Pekaksi.

Miten Suomen olisi käynyt sodissa ilman kunnollisia ja pakkasessakin toimivia kivääriaseita?

Omana aikanaan ei tätäkään neroa täysin ymmärretty. ”Pitkään Lahti ahersi kehittämistyössä vapaa-aikanaan ja käytti siihen omia varojaan”, kirjoittaa Simo Kärävä internetissä Veteraanien perintö -kirjoituksessa.

Kärävän mukaan Lahden ristiriitaisen luonteen esimiehille kiusalliset piirteet lienevät olleet syynä myös siihen, että hän jäi vaille sellaisia kunniamerkkejä, joita tuon ajan ansioista myönnettiin monille muille vähemmistäkin ansioista.

Kunnia ei aina mene sinne, minne kunnia kuuluu.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic